"От скрина": Медалите

"От скрина": Медалите

Лятото на 1982 година. Капитанът на френския национален отбор Мишел Платини споделя пред журналисти: "Не мога да преживея удара, който ни нанесе съдбата! Все още виждам дяволския танц на германците. Отчаян съм". Малко по-рано "петлите" губят от ФРГ в епохален полуфинал в Севиля. Съсипаните французи се отправят към Аликанте, където трябва да излязат срещу Полша в мач за третото място. Почти всички звезди отказват да играят, а 90 минути по-късно "Дружина полска" печели малкия финал с 3:2. След години, във филм за световното първенство в Испания по Ефир 2, един от известните спортни журналисти казва, че с изявите си вратарят Жан Кастанеда, заменил титуляря Жан-Люк Етори, бил закопал дълбоко под земята бронзовите медали за Франция. Всъщност не е така.

Истината е, че футболистите на Мишел Идалго също взимат бронзови медали, така както 12 години по-късно момчетата на Димитър Пенев получават бронз за четвъртото си място в САЩ. Оказва се, че не всеки знае това. Бронзови медали има още за Белгия през 1986-а и за Англия през 1990-а, които също губят двубоя за третото място. Между другото българските зрители не виждат награждаването в Бари на 7 юли 1990 г. Връчването на медалите, след което двата тима си правят обща снимка, не е предвидено в прогрaмата и коментаторът Емил Кожухаров пожелава "лека нощ" на аудиторията малко след последния съдийски сигнал на Италия - Англия (2:1).

Бронзови медали за четвъртите има от 1966 до 2002 година с едно прекъсване. Неизвестно защо на Мондиал'98 е решено, че няма да има отличия за загубилия измежду Хърватия и Холандия. Накрая в Париж ликуват хърватите, а Патрик Клуйверт лее сълзи. След четири години обаче има бронзови медали за корейците, които са последните с медали извън топ 3. От 2006 година насам ФИФА залага стриктно на олимпийския принцип - злато за шампиона, сребро за подгласника и бронз за третия.

Да се върнем отново в Аликанте през 1982-а. Както стана ясно, Франция получава бронзови медали, но тук идва също друг малко известен момент - Полша си тръгва със сребро! Да, грешката е вярна. Между 1966 и 1982 година ФИФА връчва сребърни отличия на третите. За вицешампионите пък е отреден сребърен медал с позлата, а за шампионите - чисто злато. По този повод колекционерът Драган Тонков споделя, че преди време на един престижен аукцион се е разигравал сребърен медал на Полша от световното през 1974 година.

Има и нещо друго, което може би не знаете - до шампионата в Западна Германия през 1974-а медали взимат единствено футболистите, взели участие в големия и малкия финал. По-късно ФИФА награждава и останалите със стара дата. Аржентина през 1978-а е първият шампионски отбор, който получава пълен комплект златни отличия - 25 броя, а за Холандия, която губи финала след продължения, има 25 сребърни медала със златно покритие. От Мексико'86 пък ценните отличия са закачени на лента, след като дотогава са предавани на играчите в кутийки.

Бронзовите медали на България от САЩ'94 са изработени от швейцарската компания "Югенин", която прави и отличията за Мондиале'90. За всички останали първенства след Мексико'70 медалите са дело на италианската фирма "Бертони Милано". Любопитно на гърба на медалите от Италия'90 пише на френски. Обяснението е, че италианският език не е официален за ФИФА.

Впрочем с езиците е свързан един гаф от финала на Мондиал 2014. На плочката с имената на световните шампиони в най-долната част на купата срещу името на победителя от 2010-а е изписано "Испания" на английски. Хубаво, но всички предишни шампиони от 1974 година насам са изписани на езика на съответната страна. По-късно е направена промяна и световните първенци вече са изредени в спирала върху златната плочка в основата на трофея. "Испания" пък вече си е на испански.

За да не прекаляваме с темата, само ще кажем, че бронзови медали на европейските първенства се връчват официално до 1980 година. В месеците преди Евро'84, по предложение на френския наставник Мишел Идалго, е решено, че мачът за третото място се премахва от програмата на европейските финали. Вероятно у Идалго е бил все още пресен споменът от Аликанте и бойкота на титулярите преди малкия финал с Полша. През 2008 година обаче УЕФА решава да разнообрази картината и награждава с бронзови отличия загубилите в полуфиналите - Турция и Русия. Същото се случва и след четири години - този път бронз има за Германия и Португалия. От 2016-а обаче схемата от периода 1980 - 2004 година е върната в действие - без бронзови медали.

Традициите не са това, което бяха, нали?

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Още от От скрина

Виж всички