"От скрина": Ювентус вади милиони за Зума

"От скрина": Ювентус вади милиони за Зума

От началото на 60-те до средата на 70-те години на миналия век България записва участия на четири поредни световни първенства. Една дузина звезди на родния футбол от онова време се разминават с трансфери във водещи европейски клубове заради Желязната завеса - Иван Колев в Реймс, Георги Аспарухов в Милан, Димитър Якимов и Димитър Пенев в Интер, Петър Жеков в Барселона, Динко Дерменджиев в Атлетико Мадрид, Георги Денев в Реал Мадрид и др. Пловдивската легенда Христо Бонев пък е желан от Ювентус.

Италианският колос харесва Зума на една контрола и през 1973 година започват опити за привличането му. С трансфера се заема лично митичният бос на Старата госпожа Джовани "Джани" Аниели, който е готов да извади три милиона долара за българския национал. Адвоката, както го наричат всички на Ботуша, обаче не успява да пробие политическата стена, издигната между Народна република България и Западна Европа. Така парите на Юве и "ФИАТ" не потичат към държавната хазна и БСФС.

Между другото след години Зума споменава за проваления трансфер в Серия "А" по любопитен начин. В края на 1996 година славният играч на Локомотив (Пловдив) гостува в извънредно предаване на "Трето полувреме" по Ефир 2. По това време върви жестока война за власт в българския футбол, като в спор за "баницата" влизат групировките СИК и ВИС-2. Всичко трябва да се реши на предстоящия конгрес на БФС, а няколко дни по-рано Бонев е викнат да говори по различни теми от футболния живот. През лятото той е заменил Димитър Пенев начело на националния отбор, извън който остават мегазвездите Христо Стоичков и Любослав Пенев. Наред с това селекционерът е в обтегнати отношения с екзекутора на Германия Йордан Лечков.

Когато водещите Сашо Йовков и Атанас Караиванов подхващат въпроса за Лече, Зума взима думата: "Искам да кажа нещо на това момченце. Той трябва да знае, че когато е бил на шест години, бате му Ицо го искаше Аниели в Ювентус. Даваше три милиона долара за мен, но тогава този трансфер беше невъзможен. Нито един от футболистите, с които Лечков играе в Олимпик Марсилия, няма класата и възможностите, за да играе в онзи отбор на Ювентус. Ще му кажа и че по-късно ме искаше Космос, където бяха Пеле и Бекенбауер. Ако не знае, да пита баща си".

През 70-те години Космос наистина опитва да привлече пловдивския ас с оферта от 1 милион долара. Сделката с американците обаче изглежда още по-невъзможна от такава с Юве. По това време в тима от Ню Йорк е бъкано със знаменитости. В Космос освен Пеле и Франц Бекенбауер са още капитанът на Бразилия от Мексико'70 Карлос Алберто и италианският снайперист Джорджо Киналия, наричан в САЩ Дългия Джон.

Христо Бонев влиза в "тефтерчето" и на аржентинския колос Бока Хуниорс. През 1979 година България гостува на световния шампион Аржентина, a Зума вкарва страшен гол отдалеч на местния любимец Убалдо Фильол. Веднага на сцената излизат шефовете на Бока, които искат да вземат българина. "Дойдоха при мен и казаха, че ми дават два милиона долара за две години", разказва по-късно легендата.

Уплашени от перспективата българският капитан да остане в Буенос Айрес, от нашата делегация залепят човек от Държавна сигурност за него. Ченгето дори спи в стаята на Зума. Останалите от отбора разбират веднага каква е работата и започват да се майтапят с агента. На няколко пъти през нощта те звънят по телефона в стаята или чукат лекичко на вратата, а онзи от ДС веднага скача да проверява дали не е някой таен пратеник на аржентинския гранд, дошъл да отмъкне Бонев.

Малко по-късно Зума е трансфериран в гръцкия АЕК срещу... 150 хиляди долара.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Още от От скрина

Виж всички