Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Шампион на рали Дакар очаква сурови условия още от самия старт

Шампион на рали Дакар очаква сурови условия още от самия старт

Казват, че най-доброто предстои, а в случая с Нани Рома това определено може да се окаже истина. След 1 година в тима на Overdrive Toyota, 45-годишният пилот се завърна в отбора на X-Raid Mini за Дакар 2018. С нова версия на MINI All4 Racing Countryman Рома е уверен, че може да повтори своя успех на Дакар от 2014 година. С нови маршрути и правила състезателите ще карат модифицирани машини през непознати терени още в първия етап, който започва утре - на 6 януари.

През 2017-а Нани завърши четвърти зад трите коли на Peugeot, но след 12 месеца упорити тренировки и безмилостна подготовка, той е повече от готов да се бори за поредното отличие от най-тежкото рали в света.

"Тялото ми е в Испания, но главата в Лима – ако разбираш какво имам предвид. Всяка година съм малко напрегнат около Коледа, защото знам размера на предизвикателството пред мен. След 22 години в Дакар знам точно какво ме очаква", споделя шампионът.

Всеки Дакар е специален, но този още повече. Преди точно 40 години луда глава като Тиери Сабин създава нещо, което продължава вече 40 години, преодолява заплахи, политическа нестабилност, атентати и продължава да поддържа духа на приключението. Няма много събития, които могат да се похвалят с това.

"По средата на годината (2017) започнах разговори с предишния ми шеф Свен Куанд. В началото не бях много сигурен, защото имах прекрасни отношения с Toyota, но Г-н Куанд ми показа развитието на новото бъги което правят. С промените в правилата мисля, че това решение е добро в дългосрочен план. Колата е реконструирана, за да отговаря на новите изисквания. Теглото е намалено със 100 кг. Окачването има още 3 см ход. Момчетата в BMW са свършили страхотна работа с двигателя и имаме супер гуми от BF Goodrich. Цялостният пакет е невероятен. Правихме много тестове за това издание на Дакар. Прекарахме над 20 дни в Мароко и изминахме повече от 5 000 км. Разбира се, Дакар си е Дакар и не можеш да предвидиш всичко, но със сигурност всеки един ще работи много здраво - от шефа Куанд до последния член на екипа. Всички са готови да се борят за победа и това ми дава много увереност", допълва Рома.

Той очаква тази година екшънът на Дакар да започне още от началото: "Още първият километър в това издание е в дюните и през следващите 5 дни ще сме само в пясъци. Няма време за загрявка и трябва да сме внимателни на старта. След това преминаваме в Боливия с няколко много дълги отсечки на висока надморска височина (4 000 метра), което е трудно както за колата, така и за нас. В местности като Белен и Фиамбала температурата стига до 50 градуса дори и през нощта. Този път всеки един етап ще е труден и трябва да сме максимално фокусирани".

Последвайте канала ни в

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти