България намери себе си!

България намери себе си!

Четвърти турнир от Лигата на нациите.

Варна, като любезен домакин прие отборите на Бразилия, Франция и Канада.

След тежко и изморително пътуване от Япония , България като домакин на турнира пристигна  последна в морската ни столица.  Лигата е  към края на груповата си фаза, забелязва се колебание в играта на всички отбори, изненадващи резултати които ще оставят жива интригата за класиране на финалната фаза във френския Лил.

Ден първи

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ 0:3
Score
21 - 25
20 - 25
23 - 25
64 - 75

България започна втория домакински турнир срещу Франция крайно неубедително. Още в самото начало на мача ,Тодор Скримов беше принуден да напусне игралното поле  поради контузия. Поредната контузия в отбора  постави нови въпросителни пред Пламен Константинов.  Българските волейболисти изпитваха сериозни проблеми при посрещане на началния удар, от там страдаше организацията на игра. Слабото изпълнение на началния удар на българите, позволи на  дребничкия разпределител Тонюти, да  използва всички свои нападатели. С разнообразна атака , мобилни на блок и добре подредени в защита френските волейболисти , лесно натрупваха преднина в резултата.

снимка:fivb.com

След два спечелени гейма Лоран Тили, направи корекции в състава си давайки възможност повече състезатели да натрупат игрово време. В третата част от мача българите бяха най близко до спечелване на гейм, но не се възползваха от възможностите които имаха. Поредна загуба от отбор ,който значително ни превъзхожда в техническите аспекти от играта. Основателна причина за слабата игра може да бъде тежката ре аклиматизация, но за бездушното поведение няма оправдание.

Ден втори

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
БЪЛГАРИЯ - КАНАДА 3:0
Score
25 - 22
25 - 19
29 - 27
79 - 68

Сама едно денонощие време и каква огромна разлика в представянето на българите.  Коренна промяна, най вече в поведението на състезателите. Излезе информация , че момчетата и щабът на отбора вместо тренировка са провели сериозен  разговор за ситуацията в която са попаднали. Явно този разговор е донесъл необходимата полза , защото на мача срещу Канада видяхме един коренно преобразен отбор искащ победата, и готов на всичко за да я постигне. България започна в състав, Йосифов- Гоцев в центъра, на посрещане Братоев и Николай Пенчев, Сеганов и Йорданов като диагонал. Относно случилото се на терена , от една страна канадците след победата над Бразилия , излязоха с голяма доза самочувствие на игрището, и нотка на подценяване на противника. От друга страна, за българите нямаше на къде повече отстъпление , мобилизирани и с настроение което се отрази на действията им на игрището.

снимка:fivb.com

За първи път от началото на лигата сервисът беше на постоянно прилично ниво, от там компонентите блок- защита функционираха много добре. Посрещането на началния удар също беше на добро ниво , което пък позволи на Сеганов да избере правилна стратегия за мача, включвайки всички нападатели в атака. Боян Йорданов завръщайки се след контузия, направи силен мач и допринесе много за крайната победа. Българите освен настроение и желание , показаха и здрави нерви в третия гейм където се стигна до игра точка за точка, успяха да спечелят гейма с 29-27 , а с това и мача. Важна победа за самочувствието на всеки един състезател и на отбора като цяло.

Ден трети

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
БЪЛГАРИЯ - БРАЗИЛИЯ 3:2
Score
25 - 22
19 - 25
25 - 15
18 - 25
15 - 12
102 - 99

След убедителната победа срещу Канада във втория ден от турнира, на дневен ред стоеше един сериозен въпрос:

Ще могат ли българите, да повторят играта  и поведението си на игрището което демонстрираха срещу кленовите листа,  и срещу олимпийския шампион Бразилия?

Ами , успяха! България записа  престижна  победа с 3-2 гейма над Бразилия показвайки желание, себе раздаване и отборен дух.

Пламен Константинов заложи на състава който донесе победата срещу Канада , в центъра Йосифов- Гоцев, на посрещане Братоев- Н. Пенчев, Сеганов разпределител – Йорданов диагонал. За втори пореден мач , в българския отбор имаше добър ритъм на игра. Сервисът отново бе на прилично ниво,  постави бразилците под напрежение. Успяхме да се справим на посрещане , което позволи на Сеганов , равномерно да разпределя играта върху всички нападатели, първото темпо функционираше много добре, което освобождаваше краищата, където се играеше на разкъсан блок. Атаката от зона 6 донесе доста точки за крайната победа. Друг важен акцент от мача, е доброто включване на резервите, Розалин Пенчев и Николай Учиков, които в края на мача внесоха необходимата свежест , най вече в атака. Видя се и бързата реорганизация в нашата игра при смяната на разпределителите на противника.

снимка:fivb.com

 Слаби акценти които трябва да се отбележат- по- голяма прецизност при обработването на топката при прости ситуации, подаване на free ball, подаване  топка за атака от друг състезател, уплътняване на блокадата когато се подава от дълбочина , и може би най важното нещо – прекъсване на излишна комуникация между състезателите за минали неща, водеща до загуба на концентрация. До голяма степен тези акценти костваха на отбора загубените геймове в тази среща.

снимка:fivb.com

България заслужаваше  победата, бореше се за нея и я изстрада. Не всеки ден се побеждава олимпийски шампион, вярно, за нас, мач без значение за класиране на финалите, но от огромно значение за психологическото състояние и самочувствие на състезателите, да си повярват, че раздавайки се до последно, борейки се за всяка топка няма непобедими отбори.

Най- добре представили се волейболисти на турнира във Варна:

  1. Валентин Братоев 35точки/ 28 атака/ 3 блок/ 4 сервис
  2. Боян Йорданов 30 точки/ 27 атака/1 блок/ 2 сервис
  3. Виктор Йосифов 30 точки/ 18 атака/ 8 блок/ 4 сервис
  4. Светослав Гоцев 24 точки/ 14 атака/ 9 блок/ 1 сервис
    Следвай ни:

    Още от Волейбол

    Виж всички