Себастиен Льоб все пак ще кара на рали Дакар 2019

Себастиен Льоб все пак ще кара на рали Дакар 2019

Деветкратният рали шампион Себастиен Льоб ще участва в предстоящото издание на рали Дакар въпреки, че неговият отбор Peugeot прекъсна кампанията си в най-трудното състезание за човек и машина. Французинът ще стартира с частен автомобил Peugeot и спонсорство от Red Bull.

Льоб бе част от програмата на Peugeot в Дакар за последните три години, като всеки път за известно време поемаше лидерството. Катастрофи и технически проблеми обаче не му позволиха да победи и най-добрият му резултат остана второто място през 2017 г.

Тримата съотборници на Льоб в Peugeot – Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц и Сирил Депре преминаха в тима на X-raid Mini за предстоящото издание, докато Льоб преди време бе заявил, че през 2018-а е било последното му участие. След като Peugeot обаче прекратиха и програма си в Световния раликрос шампионат, където Льоб караше, французинът си върна думите назад и реши да се завърне в Дакар.

"В своята кариера винаги съм бил смятан за фаворит. Очевидно, аз съм се мотивирал с победи, но забавлението също е важно. Да взема участие на Дакар с частен отбор е предизвикателство. Готов съм да го направя", сподели Льоб.

Частният отбор, с който ще се състезава Льоб - PH Sport, миналата година разчиташе на рали пилота Калид Ал-Касими, който финишира шести. Смяташе се, че Льоб ще използва машината от 2018, но той ще заложи на предшественика й, като използва голяма част от спецификациите за 2018-а. Причината е промяна в регулациите, която не му позволява да кара с 3008DKR Maxi заради параметрите й.

"Очевидно ще има и някои нови автомобили, така че не знаем колко конкурентни можем да бъдем. Има много пилоти с възможността да спечелят и се надяваме, че ние ще бъдем едни от тях", допълни Льоб. 

Французинът спечели изминалия кръг от Световния рали шампионат (WRC) като гостуващ пилот на Citroen, които се опитват да го привлекат в тима за сезон 2019.

Още от Моторни спортове

Виж всички