Клоп остава твърд: Дошло е време за промяна

Клоп остава твърд: Дошло е време за промяна

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп няма никакво намерение да отстъпва от позицията си да не води отбора в преиграването срещу Шрюсбъри от турнира за Купата на Англия. В тази среща, насрочена за 4 февруари на “Анфийлд”, на терена дори няма да излязат футболистите от първия тим, а ще се разчита на тези от състава до 23 години, които ще бъдат ръководени от своя треньор Нийл Кричли. Германецът беше разкритикуван, че не уважава престижния турнир. Той обаче е убеден, че е дошло време за промяна, която да включва премахването на преиграванията, за да не е толкова натоварен календарът на отборите.

Първият отбор на “червените” ще се радва на двуседмична пауза между 1 и 15 февруари - нововъведение в Премиър лийг. С това преиграване срещу Шрюсбъри тази почивка би се нарушила.

“Още през април 2019 г. бяхме информирани от Футболната асоциация, че ще получим почивка по средата на сезона - заяви Клоп. - И още преди три седмици реших, че ние ще се възползваме от нея. Ако хората смятат, че ме мързи да бъда на стадиона, то няма как да променя това тяхно мнение, но и не ме интересува. Просто се чувствам отговорен за моите футболисти. Ако намерим начин да изиграем и тази двубой (б.р. срещу Шрюсбъри), то нищо няма да се промени. А сме длъжни да направим промяна. Не съм някакъв революционер. Но нося отговорност спрямо играчите си. Ако всеки път реагираме по този начин, казвайки “ОК, ще се справим и този път”, то нищо няма да се промени. А всички във футбола са съгласни, че трябва да има промяна.”

Треньорът увери, че никой в клуба не е отписал преиграването и се надява на краен успех, който би изпратил тима на 1/4-финал срещу Челси: “Бих ли могъл аз да водя втория отбор в тази среща? Да, разбира се, но това няма да е редно. Няма как просто ей така да се появя начело на този тим, които си има треньор и това е Нийл Кричли.”

Въпросните играчи бяха пратени да играят срещу Астън Вила (0:5) в Купата на Лигата през декември, докато само ден по-късно първият състав имаше мач на Световното клубно първенство.

Вчера се чуха множество упреци към Клоп, като имаше такива и от тимове от долните дивизии. Те го обвиняват, че с решението си да бойкотира срещата лишава скромните клубове от потенциални приходи. “Уважавам мнението на тези хора. В по-голямата част от кариерата ми съм играл и работил за по-скромни отбори, но преиграванията не могат да бъдат решение. Чух как мениджърът на Оксфорд се оплака, че през февруари тимът му трябвало да изиграе 9 срещи. Всички имаме такива проблеми в този натоварен период. Никой не иска да лишава скромните клубове от финансови постъпления. Премахването на преиграванията би било нарушаване на традицията, което е трудно нещо - особено когато ти си чужденец. Все пак аз обичам турнирите за купите - така беше и по време на престоя ми в Борусия (Дортмунд)", завърши наставникът.

Още от Футбол свят

Виж всички