Лудогорец, ЦСКА-София и Левски печелят най-често с три или повече гола

Лудогорец, ЦСКА-София и Левски печелят най-често с три или повече гола

Отборът на Лудогорец печели има най-голям процент победи с три или повече гола в българското първенство, показва статистиката на CIES Football Observatory. Изследването е за период от пет години от 2015-а до 2020-а година и се опитва да подреди по този показател колко са равностойни елитните дивизии на страните в света.

Критерият е броят победи, които са постигнати с 3 или повече голове.

На 1-о място в света е шампионът на Гибралтар- ФК Линкълн Ред импс, който е спечелил 49.6 процента от мачовете си по лесен начин. На 2-о място е АС Тефана от остров Таити, които са спечелили 42.9 процента от мачовете си с убедителни резултати. Трети е Серес Негрос от Филипините, следван от традиционния шампион на Уелс- ТНС.

Първият голям отбор в тази класация е холандският Аякс (Амстердам), който заема 5-ата позиция в тази ранглиста с 37.4 процента от мачовете си. Два от европейските грандове- Пари Сен Жермен и Барселона са девети (35.4%).

Резултатът за шампионите в българската efbet Лига е 20.2 процента, следван от ЦСКА-София с 18.4 и Левски (София) с 15.9 процента. Интересното е, че на 4-о място е новакът в елита Царско село, който ако бие, го прави убедително и има 10.9 процента от успехите си с голям резултат.

Всички останали клубове имат успехи с 3 или повече голове под 10 процента от общия брой победи. Те се подреждат така: Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив) с по 8.8 процента, Ботев (Враца) с 8.7, Славия с 8.4, Берое с 8.2. Под 8 процента ича четири отбора: Дунав Русе (6.7), Етър (5.9), Витоша Бистрица (3.5) и Черно море (Варна) с 2.9. За варненци обаче има обяснение, тъй като те са отборът с най-дълъг стаж в елита в сравнение с тимовете в тази част на таблицата и бройката победи се дели на най-много изиграни мачове.

На ниво Лиги най-високият процент лесни победи е регистриран в най-горната дивизия на Макао (42,5% от общите срещи), пред Таити (38,1%) и Естония (32,6%). Цифрите за петте големи европейски лиги варират между 18,8% в Германия и 15,5% в Италия. Най-големият процент мачове завършили наравно между 2015 и 2020 година е регистриран в Гамбия (42,1%), а най-ниският се наблюдава в Макао (14,9%).

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти