Реал Мадрид ще ореже драстично заплатите през следващия сезон

Азар е на финалната права
Азар е на финалната права

Ръководството на Реал Мадрид планира намаляване на заплатите на футболисти и директори и през следващия сезон, пише AS. За настоящата кампания вече беше обявено официално, че кралският клуб ще съкрати възнагражденията на футболисти и шефове с 10 на сто. Мрачните прогнози за липса на публика по трибуните и през новия сезон карат "лос бланкос" да предприемат нови мерки за съкращаване на разходите. Според AS от "Сантиаго Бернабеу" искат да намалят заплатите с 30 на сто.

Става въпрос за играчите и шефовете, като възнагражденията на служителите (около 800 души) ще си останат същите. Така например Серхио Рамос и Гарет Бейл, които получават по 14,5 милиона евро нето на година, ще се лишат от по 4,3 милиона всеки, изчислява вестникът. Бюджетът за настоящия сезон е 822 милиона евро, но със сигурност ще се отвори дефицит.
COVID-19 стои далеч от Реал Мадрид
Очакванията за приходи от абонаментни каррти и билети са за 161 млн. евро и няма да бъдат изпълнени поради затворените трибуни. Около 109 милиона евро са вписани като очаквани за приятелски срещи и международни мачове, 180 милиона за телевизионни права и 371 млн. евро от маркетинг. Всички тези пера са сериозно застрашени. Освен че няма публика за мачовете, не е възможно и да се посещава музея на "Сантиаго Бернабеу". Около 3 милиона души годишно правят Тур на "Бернабеу" със средна цена около 20 евро. Магазините за продажба на артикули също са затворени, а от тях се генерира средно по 25 милиона на сезон.

Най-положителният сценарий, който преглеждат специалистите в кралския клуб, е свиване на приходната част с 20 на 100. Изчислява се неизпълнение с около 165 млн. евро. Проблемът е, че предвидените разходи са за 741 млн. евро. Харчовете за заплати на първия отбор възлизат на 283 млн. евро, а при намаление с 30 на 100 това ще значи спестени около 85 милиона. В дублиращия тим също ще има намалени заплати.

Проблемите не са естествено само в дома на Реал Мадрид. Много от големите клубове намаляват разходите в опит да се справят с кризата. За сравнение, шефовете в Барселона планират през новия сезон да дават с 230 милиона евро по-малко за заплати, а бюджетът да бъде намален от предвидения за над 1 милиард евро този сезон до 750 милиона евро през следващия.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти