Отлагането на Олимпиадата породи дефицит от 200 милиона в Олимпийския комитет на САЩ

Отлагането на Олимпиадата породи дефицит от 200 милиона в Олимпийския комитет на САЩ

Пренасрочването на Игрите в Токио от 2020-а за 2021-а година създаде неочаквани финансови проблеми за Олимпийския комитет на САЩ, пише вестник "Ню Йорк Таймс". Става дума за дефицит от 200 милиона долара, които е трябвало да обезпечат подготовката на олимпийските отбори в различни спортове, уточнява изданието. Олимпийският комитет на САЩ не получава никакви средства от държавата.

Въпросните около 200 милиона идват от различни телевизионни компании и влизат в сметките на комитета на всеки две години. След това Олимпийският комитет ги разпределя, като 75 милиона отиват в националните федерации по различните видове спорт, а 13 милиона се дават на самите спортисти. Сега обаче тези пари не пристигат в олимпийската централа на САЩ и това създава проблеми на някои от спортовете, които не са така популярни и нямат солидни спортове. "Ние имаме някакви резерви и ще видим как ще ги разпределим. Това е нашият фонд "дъждовни дни", който е за случаи като този.

Сега направо заваля много силно, казва Роб Демартини, изпълнителен директор на федерацията по колоездене. Президентът на федерацията по биатлон Макс Коб пък заяви, че новата финансова ситуация ще ги накара да преразгледат финансирането и вероятно ще има спортисти, които няма да получат такова. Финансовият директор на НОК на САЩ Морън Керек заяви, че в близко време Бордът ще се събере и ще дискутира положението, както и ще се обсъждат варианти за ползване на други източници или резерви. На 24-и март МОК реши да премести Олимпийските игри за периода 23 юли- 8 август 2021-а година заради върлуващата пандемия от коронавирус.

Още от Токио 2020

Виж всички