МОК може да възстанови лиценза на Международната федерация по бокс след Олимпиадата

МОК може да възстанови лиценза на Международната федерация по бокс след Олимпиадата

Международният олимпийски комитет (МОК) ще обсъди евентуалното възстановяване на лиценза на Международната федерация по бокс (АИБА) след олимпийските игри в Токио, съобщават от пресслужбата на организацията.

Игрите в Токио бяха планирани за 24 юли - 9 август тази година, но бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021-а заради пандемията от коронавирус. МОК планираше да обсъди статута на АИБА след олимпиадата.

"Отнемането на лиценза на АИБА е свързано с периода на провеждане на Игрите. Статутът на федерацията трябваше да бъде обсъден след Олимпиадата в Токио и това остава валидно. Оставащите квалификационни турнири по бокс ще се проведат под ръководството на специална работна група под председателството на Моринари Ватанабе, а групата за мониторинг, ръководена от Ненад Лалович, също продължава своята работа", каза спортният директор на МОК Кийт МакКонъл.

На 30 ноември 2018 година МОК замрази плановете за провеждане на турнира по бокс на Игрите през 2020 година, след като започна разследване срещу АИБА. През май 2019-а МОК взе решение да запази спорта в олимпийската програма, но отне лиценза на Международната федерация заради проблеми, свързани с финансите на централата, съдийството и етичния кодекс.

Още от Токио 2020

Виж всички