Генсекът на БОК Белчо Горанов: Никой няма да си позволи да рискува здравето и живота на спортистите и зрителите

Генсекът на БОК Белчо Горанов: Никой няма да си позволи да рискува здравето и живота на спортистите и зрителите

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов има тежката задача да координира с най-добрите родни спортисти участието им на Игрите в Токио. Специално за "България Днес" той сподели какво се случва и какви са потенциалните сценарии за провеждането на олимпиадата.

Г-н Горанов, каква е актуалната ситуация за провеждане на най-големия спортен форум?

-Едва ли някой може да каже дали олимпиадата ще се проведе. Неизвестните са много. Японските организатори, МОК и спортистите имат огромно желание Игрите да се проведат дори с отлагане и различни дати от оригиналните. Това е истината. Всичко зависи как ще се развият нещата в близкия месец. Много е важно дали през юни ще се проведат оставащите квалификации. Ако те не се състоят, ще се върви към различен сценарий.

- Какъв е сценарият при отлагане на Игрите. Кога може да се проведат?
-По мое мнение вариантът е втората половина на септември или началото на октомври. Това е при положение, че пикът на коронавируса в Европа е април или май, а през юни да се оживят нещата и да се провеждат състезания. Всички са притеснени, колкото и безобиден да изглеждаше в началото проблемът.
- В БОК този период от олимпийския цикъл е най-напрегнат заради логистичната работа. Има ли опасност да пропаднат резервации за олимпиадата и да бъдат регистрирани финансови загуби?
-Бяхме направили организация. Следяхме ден за ден кой печели квоти. За голямо съжаление всичко ще се пренареди. Здравето е най-важното. Всичко останало може да се направи. Резервациите за полети и настаняване бяха направени. Имаме уверението на държавата, че ще ни подкрепят. Досега никога не сме имали проблеми с финансовото обезпечаване на олимпийците. Важното е да се случат Игрите.
- Доволни ли сте от досегашния брой на спечелените квоти?
-Около 15-16 са сигурните. Доста от българските спортисти бяха на практика с квота, но се изчакваше окончателно да излязат ранглистите. Според мен реалната бройка е над 20. Ако нещата вървят по план, ще имаме над 50 участници в Токио.
- Кога ще бъде следващата конференция на МОК с националните олимпийски комитети, за да стане ясно дали ще има Игри?
  - Казаха, че в рамките на четири седмици ще вземат решение. Надявам се, че ситуацията се следи внимателно. Наясно сме как работят в тясна връзка със Световната здравна организация след всичко, което се случи. Никой няма да си позволи, дори и в най-малка степен, да рискува здравето и живота на спортисти и милионите зрители, които идват за подобен форум.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти