Шок! Хелениус нокаутира Ковнацки и стана претендент за титла на Джошуа

Шок! Хелениус нокаутира Ковнацки и стана претендент за титла на Джошуа
36-годишният финландец Роберт Хелениус (30-3, 19 KO) по шокиращ за всички начин нокаутира в четвъртия рунд считания за фаворит и един от най-прогресиращите боксьори в тежка категория Адам Ковнацки (20-1, 15 KO). 30-годишният поляк се наслаждаваше на отлично конструктирана професионална кариера до момента и заслужи пред собствена публика да се изправи в дуел с опасен, но по-ниско класен съперник, за правото да стане претендент за титлата на Световната боксова асоциация.
Пределното желание на Ковнацки да нокаутира опонента си обаче му изигра лоша шега и вместо да проведе битката по-стратегически и да продължи да записва попадения в целта, той тръгна да нокаутира опонента си. Ковнацки бе притиснал Хелениус до въжетата, но стана жертва на желязната контрираща десница и загуби равновесие, падайки в четвъртия рунд. Реферът Дейв Фийлдс не отсъди нокдаун, защото прецени, че полякът се е спънал, но имаше основания да се смята, че ударът е причинил загубата на баланс.
В крайна сметка Хелениус продължи да засипва разклатения поляк с леви и десни крошета, а Ковнацки не можа да се защити по никакъв начин. Така в 1:08 минута на рунда реферът Фийлдс се намеси и маркира техническия нокаут. 

Изненадващо сега 36-годишният Хелениус е претендент за световната титла на WBA, принадлежаща към момента на Антъни Джошуа. Спорно е обаче кога финландецът ще получи неочаквания си шанс да се качи на най-голямата възможна сцена на този късен етап от кариерата си. Джошуа първо ще се бие с Кубрат Пулев, после го очаква или реванш срещу българина (ако загуби), или обединяващ мегасблъсък с шампиона на WBC Тайсън Фюри, който също ще е обвързан с клаузи за реванш, така че изобщо не е ясно кога ще дойде редът на Хелениус.

Ковнацки загуби голямата си възможност да стигне върха и развитието му ще трябва да претърпи застой, тъй като би било странно да получи реванш от Хелениус за мястото на първи претендент.

Още от Бойни спортове

Виж всички