Трима транссексуални спортисти ще участват на Игрите в Токио

Трима транссексуални спортисти ще участват на Игрите в Токио

Поне трима транссексуални спортисти ще участват на Олимпийските игри в Токио това лято. В тази връзка Организационният комитет на Олимпиадата ще публикува специален наръчник за участниците с нетрадиционна сексуална ориентация с цел да бъде осигурен феърплей на спортните прояви по време на Игрите.

На този етап от 11 000 участници на Олимпиадата известните трансджентър състезателки са американката Челси Улфи в колоезденето свободен стил, бразилската волейболистка Тифани Абреу и щангистката Лорел Хъбард от Нова Зеландия.

Директорът на медицинската и изследователската комисия към МОК Ричард Бъджет заяви, че в Олимпийския комитет изслушват мненията на стотици спортисти, лекари и експерти по човешки права с цел да бъде подготвен наръчник, който да бъде в помощ на спортните федерации сами да преценяват кои спортисти със сменен пол да бъдат допускани до състезанията.

"По някакъв начин трябва да намерим баланс. Да разберем гледната точка на траннсексуалните спортисти, както и на тези, които оспорват честността на това да се допускат до състезания жени, които имат физическо предимство заради факта, че са родени с мъжки пол, който впоследствие са сменили", коментира Бъджет пред репортери в щабквартирата на МОК.

"Консултациите по тази тема са труден процес и няма еднозначен отговор на въпросите", добави той. Предишният наръчник по тази тема е от 2015 година и в него бе записано, че имат право да участват жени с ниво на тестостерона в серума под 10 наномола на литър в рамките на една година.

Последвайте каналите ни в:

Още от Париж 2024

Виж всички