Феновете на Унион: Това не е смъртна заплаха

Феновете на Унион: Това не е смъртна заплаха
Спряха нов мач в Бундеслигата - този път беше много близо до прекратяване
Спряха нов мач в Бундеслигата - този път беше много близо до прекратяване

Ултрасите на Унион (Берлин) от фракция “Hammer Hearts 2004” публикуваха обръщение във връзка с протеста си по време на двубоя с Волфсбург от германското първенство. Те последваха агитката на Байерн (Мюнхен), която в събота също опъна плакати срещу президента на Хофенхайм Дитмар Хоп и Германския футболен съюз.

“Притесняваме се заради някои неща във футбола, които улесняват нарушаването на правилото “50+1”, свободата на изразяване и други права на феновете… Банерът, който беше издигнат на трибуната зад вратата, не е смъртна заплаха. Това обаче е открита провокация и критика спрямо един конкретен човек и поредица от неща. Към днешна дата това най-вече е протест към разрастващата се цензура, както и подкрепа към правото на свободно изразяване на трибуните”, се казва в позицията на привържениците на Унион.

На проблемните транспаранти на “Старото лесничейство” днес пишеше “Отменихте колективното наказание през 2017 г., но сега правите услуга на Хоп. Две стъпки назад! М*йната ви, ГФС”, “Ние сме против цензурирането на фенове и налагането на колективно наказания, както и дежурното “К*рвенски син” по адрес на Хоп.

По принцип клубовете в Германия нямат мажоритарен собственик с повече от 50% от акциите, тъй като феновете държат да имат контрол. 79-годишният милиардер Хоп обаче използва дупки в закона и придоби повече от половината акции, с което еднолично управлява.

Преди три години в германския футбол беше премахнато т.нар. “колективно наказание”, според което всички фенове биват наказвани, независимо че виновниците са отделни лица. Наскоро обаче беше направено изключение във връзка с протест на привържениците на Борусия (Дортмунд) срещу Хоп. След като запалянковците на “жълто-черните” опънаха плакати срещу милиардера, ГФС забрани на всички тях да посещават стадиона на Хофенхайм за период от 2 години.

Още от Футбол свят

Виж всички