274 000 теста за допинг са направени през 2021 година

Антидопинговите организации са направили над 274 хиляди теста на спортисти през 2021 година. Това се посочва в доклад на Световната антидопингова агенция (WADA).

256-те антидопингови организации за направили общо 102 503 теста по време на състезания и 171 751 извънсъстезателни.

"Последните данни показват, че WADA успя да поддържа високо ниво на тестване въпреки ограничителните мерки, свързани с разпространението на коронавируса, по-специално на щама омикрон. Това показва нашата устойчивост и успешно прилагане на иновациите, особено в подготвителния период преди Олимпийските игри. Призовавам всички антидопингови организации, които все още не са го направили, да се възползват пълноценно от програмата за дългосрочно съхранение, което е отлична инициатива и им позволява сигурно да съхраняват проби за евентуален бъдещ анализ", заяви президентът на WADA Витолд Банка.

"Освен това, в навечерието на Олимпийските игри, призовавам всички антидопингови организации да се възползват максимално от оставащото време, за да гарантират, че всички спортисти, пътуващи до Пекин, са правилно тествани и да спазват препоръките, които са получили преди Игрите. Обществената безопасност остава основен приоритет за WADA и ние продължаваме да предоставяме подкрепа и насоки на антидопингови организации и спортисти, за да гарантираме, че целостта на системата се поддържа по безопасен и сигурен начин до Игрите в Пекин. WADA също така насърчава и подкрепя антидопинговите организации по света да използват всички инструменти, с които разполагат, за да осигурят всички антидопингови мерки", добави Банка.

През 2020-а WADA направи над 168 хиляди теста, а през 2019-а - малко под 306 хиляди.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти