Лучано Капикьони: На 1 март ще знаем кой българин ще участва в драфта

Шефът на "Интерперформансис", една от най-мощните мениджърски компании в сферата на баскетбола, д-р Лучано Капикьони сподели днес за, че до края на февруари ще има яснота около евентуалното участие на български баскетболисти в драфта на НБА през юни тази година. Италианецът е на двудневно посещение в България за среща с ръководствата на Лукойл Академик и ЦСКА Интерлоджик. Независимо от напрегнатата си програма господин Капикьони бе любезен да отговори на въпросите на Sportal.bg.

- Какъв е поводът за Вашата визита в България?

- Главната причина, поради която пристигнах в България, е за да се срещна с ръководствата на два от най-големите местни клубове Лукойл Академик и ЦСКА. На второ място естествено съм тук, за да се видя с играчите, които представлявам. Заедно с това съм в София и за да проверя възможностите за подписване на нови споразумения с играчи от България.

- Каква е оценката Ви за представянето на Лукойл в УЛЕБ Къп и по-специално на Вашите играчи в тима?

- Представянето на Лукойл Академик не се различава от впечатленията ми, които си създадох за тима още от началото на сезона. Гледах "студентите" по време на подготовката в Кипър и мога да кажа, че са много добър тим. Още повече, че играят по начина, по който хората искат и очакват от тях. Нашите състезатели в отбора се справят чудесно, както и целия състав на Лукойл Академик. Естествено, както Ви е известно не само играчите правят един отбор. Основна част от него е и мениджмънтът на клуба, който в момента очевидно си върши много добре работата. Иначе няма как да имаш тим, който печели, без да разполагаш със структура, която да функционира правилно и да изпълнява стриктно поставените задачи. Аз мисля, че цялостната организация на Лукойл дава добри признаци за развитие, като отборът се представя силно в Европа и тепърва ще засилва позициите си на Стария континент.

- Как оценявате представянето на капитана на националния отбор Тодор Стойков в състава на Лукойл Академик и има ли оферти към него от чуждестранни клубове?

- По принцип Тодор Стойков е най-добрият състезател на Лукойл Академик и един от най-качествените в Европа. Той играе по подобаващ начин и действително има оферти към него от чужбина. В неговия случай очаквам така да бъде и в бъдеще. Засега обаче той иска да остане в България. Това е единствената причина да не бъде трансфериран някъде другаде. Много клубове му предлагат договор, но досега той винаги взима решение да продължи кариерата си в Лукойл. Действително Стойков е лидерът на тима и аз лично с това си обяснявам неговото желание да остане в България. Може би той иска отборът на Лукойл Академик да продължи да играе на високо европейско равнище и наистина успява да го постигне.

- Как ви се струва представянето на Димитър Ангелов за гръцкия Олимпия (Лариса). Снощи той направи много силен мач за своя състав срещу БК Загреб в турнира за Купа ФИБА-Европа?

- Ангелов не е играч, който да ме изненада с доброто си представяне. Той е оправдава напълно очакванията ми. Вчера бях в Гърция и разговарях с колеги там, които казаха много добри думи за него. Всички бяха изключително добре настроени относно него и неговата игра в Олимпия (Лариса). Той е много добър играч, скромен, който не демонстрира високо самочувствие без покритие. Приятен човек е като цяло и именно за това много го харесвам.

- Да очакваме ли скорошна оферта за Бойко Младенов, който все още е без отбор?

- Към него има предложения. Както Ви е известно той пожела да напусне Кипър заради това силно чувство „любовта” (смее се). Всъщност най-вече заради своята приятелка (националът Катя Димитрова – б.р.). В момента му търсим отбор в чужбина. Мисля, че ще успеем, въпреки че в момента сме по средата на сезона и той изпусна известна част от него. В момента обаче в Европа има търсене на качествени центрове, а той е свободен агент.

- Кажете ни каква оценка давате на представянето на един от най-популярните български играчи в Бундеслигата – Илиян Евтимов?

- Както знаете през миналата година Илиян изкара тежък сезон в Италия. Проблемът обаче не беше в него, а в начина, по който бе използван във Виртус (Болоня). През 2007-а той се присъедини към "Интерперформансис" и оттогава следим неговите прояви много внимателно. Илиян играе много по-силно през настоящия сезон в сравнение с показаното във Виртус. Наложи се в състава на Скайлайнерс и продължава със силните си изяви с всеки изминал мач. Продължават да ни се обаждат от различни места, за да се запознаят с възможностите да го имат в редиците си. Клубът от Франкфурт обаче постъпи много разумно, като през лятото подписа с него двугодишен договор. Мисля, че в момента той е много щастлив заради себе си, това, което показва на терена и не на последно място от ръководството на Скайлайнерс са много доволни от неговото израстване.

- В интервю пред Sportal.bg преди няколко месеца споменахте, че очаквате в близко бъдеще български играчи да заиграят в НБА. Има ли вече яснота кой от тях може да попадне в драфта и кога ще стане това? През юни 2008-а или 2009-а?

- В момента обсъждаме възможностите кои играчи на компанията ще попаднат в драфта през тази година. Една от причините да бъда тук, е да анализирам опциите заедно с Георгиус Патапатиу, за това кой от българските състезатели ще предпочетем за тази процедура. Все още обаче е доста рано. Трябва да следим внимателно изявите на редица състезатели, за да преценим на кого да се спрем. По-детайлно на този въпрос ще мога да отговоря в края на февруари.

- Ще ни разкажете ли нещо повече по случая "Виденов"? Късно снощи той подписа с италианския Риети.

- Ние преговаряхме с Риети за Филип Виденов. Предполагам, че и други агенти са преговаряли от негово име. Въпреки това обаче той има контракт с "Интерперформансис" и трябва да го спазва. Докато го представлявахме, и всъщност все още го правим, свършихме доста неща за него. Нямам идея защо възникна проблем. Просто нямаше причина. Всичко, което е поискал, сме изпълнили. Когато искаше да отиде в Севиля – отиде в Севиля, когато пожела да напусне тима, ние направихме всичко възможно да разтрогне. Когато поиска да се прегледа при специалист, заради контузията, го пратихме в Италия. Не мога да разбера какво иска от нас. През декември отново започнахме активно да му търсим клуб, след като вече беше напълно оздравял, и в този момент той прекъсна взаимоотношенията си с нас. Реално погледнато обаче няма как да стане. Няма възможност да го направи, защото договорът му е до края на настоящата година. За съжаление не мога да направя нищо друго освен да си потърсим правата по юридически път.

МАРИЕЛА ТОШКОВА, РАЧО КОЛЕВ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти