Надал стана първия испанец, който ще завърши годината като номер едно

Рафаел Надал стана първият испанец, който ще завърши годината като номер 1 в световната ранглиста по тенис за мъже, въпреки че отпадна на полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид след поражение от Жил Симон (Франция). Надал оглави ранглистата през август, измествайки от върха Роджър Федерер (Швейцария). Така за пръв път от 2003-та година насам Федерер, който спечели петата си поредна титла от Откритото първенство на САЩ миналия месец, няма да бъде на върха в класирането за годината.

"Да стана номер 1 през тази година бе една от моите цели и е много важно, че я постигнах. Разбира се, да завършиш годината като номер 1 е нещо много специално", каза 22-годишният испанец, който бе победен от Жил Симон с 3:6, 7:5, 7:6 (6). "Много съм щастлив, че допринесох с нещо за развитието на испанския спорт, за испанската история и за нашите страхотни традиции в тениса", добави Надал. Испанецът е първият тенисист, играещ с лява ръка и постигнал толкова много успехи след Джон Макенроу (САЩ) през 1984-та година.

След като спечели четвъртата си поредна титла от Откритото първенство на Франция през юни, Надал победи Федерер на финала на "Уимбълдън" и прекъсна серията от пет поредни успеха на швейцареца. Това бе един от най-великите двубой в историята на тениса. Надал стана също и първият тенисист след Бьорн Борг (Швеция) през 1980-та година, който в един сезон печели "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Освен всичко други Рафаел Надал стана олимпийски шампион в Пекин през август и сложи край на серията от 237 седмици, в които 27-годишният Федерер бе начело в световната ранглиста. Този сезон Надал има осем титли и общо 80 победи и само 10 загуби.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти