Борислав Кьосев се дипломира от НСА

Живата легенда на българския волейбол Борислав Кьосев получи своята диплома за бакалавър от треньорския факултет на НСА. Това стана на специална церемония в края на работната седмица. Кьосев, който е 9-кратен шампион с ЦСКА и 7-кратен носител на Купата на България с "червените", завърши своето образование 2 седмици преди своя 47-и рожден ден. По време на церемонията в НСА бившият национал бе порещнат с бурни аплодименти и получи своята диплома лично от ректора проф. Лъчезар Димитров, който пък го определи като един от студентите на спортния университет "познат със своето постоянство, богата състезателна кариера и съответно достатъчен стаж като състезател". Кьосев взедиплома под номер 45, като заедно с него в съответния випуск завършиха образованието си  легендарният състезател на "трикольорите" Найден Найденов, който понастоящем  е старши-треньор на Левски, както и бившият национал и дългогодишен играч на ЦСКА Цветан Христов.

Започва своята кариера в отбора на Кюстендил на 17 години с треньор Емил Стоянов - Чемата. Само след шест месеца е поканен в младежкия национален отбор и играе на европейското първенство в Португалия. Отбива службата си в спортната рота на ЦСКА, където остава като играч и е:девет пъти шампион на България и седем пъти носител на купата. С националния отбор има три медала от европейско първенство и бронзов медал от Световното първенство орез 1986 година.

Още на 18 е в разширения състав за московската Олимпиада. През 1984 г. с отбора се класира за Игрите в Лос Анжелис, но България бойкотира Олимпиадата. Има 450 мача в националния, а за ЦСКА - към 2000.

През 1986-а е включен в шестицата на света. Френските вестници го кръщават "черната мистерия”. Многократно е определян за най-добър играч на различни турнири. С Любомир Ганев са избрани за най-добра двойка в италианското първенство.

*в материала е използвана информация на www.wikipedia.org

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти