Защо се стигна до войната във Формула 1, ще има ли алтернативни серии?

Научете повече за борбата за власт във Формула 1 и подробности за най-големия конфликт в спорта от последните години (на снимката вляво: пилотите от ФОТА празнуват около гробния паметник на Формула 1). 

Бъдещето на Формула 1 продължава да бъде неясно. Преди няколко дни в Париж, ФИА и ФОТА обявиха края на войната в Гран при, но малко по-късно президентът на федерацията Макс Мозли се отметна и обясни, че решението му за кандидатиране за още един мандат остава отворено. Първоначално Мозли обяви, че напуска ФИА в края на октомври и няма да се кандидарира за нов мандат. Смяташе се, че това е част от сделката за мир, след продължилата повече от 2 месеца война между ФИА и ФОТА.

Само 24 часа след като Мозли постигна сделка с осемте отбора от ФОТА, с което спря отцепването им и създаването на алтернативни серии, британецът заяви, че е ядосан от начина, по който тимовете за изтълкували неговото решение за оттегляне от ФИА. Мозли е и обиден на президента на Ферари и ФОТА Лука ди Монтедземоло, който го нарече "диктатор".

Споровете относно начините за намаляване на разходите, бюджетния таван за 2010 година и новите правила, които доведоха до кризата във Формула 1 се смятаха за приключени. Сега обаче нещата отново не са ясни.

Докато Формула 1 е разделена на две крайно враждебни една към друга страни, Formula1.bg разглежда различните възможности на ФОТА и ФИА и защо изобщо се стигна до тук?

Позицията на ФОТА:

Преди първата тренировка за Гран при на Великобритания преди 2 седмици, отборите обявиха, че ще стартират свой собствен шампионат.

Подобни неразбирателства с ФИА имаше и през 2006 година, когато отборите направиха асоциацията GPMA (Grand Prix Manufacturers Association) и също заплашиха с напускане. Тогава обаче проблемите бяха разрешени и екипите се споразумяха с ФИА. 

Този път обаче, нещата са много сериозни и са малко тези, които се съмняват в успешното стартиране на евентуалните нови серии, имайки в предвид, че отборите са подкрепени от големите европейски производители на автомобили.......................... 

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ТОЗИ АНАЛИЗ ТУК!

 

 

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във www.formula1.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти