1:1 - изненадващо, но не съвсем...

1:1 - изненадващо, но не съвсем...

Поредният синьо-червен сблъсък вече е в историята, а много преди него мястото си там бе заела интригата около шампионската титла в родната "А" група. ЦСКА и Левски завършиха 1:1, Стойчо Младенов и компания триумфираха със златните медали пред собствените си фенове, а Велислав Вуцов записа успешен дебют начело на Левски, независимо от негативните чувства, с които бе посрещнат на "Герена". Това са само сухите факти, маркирали снощното "вечно дерби". И нито един от тях не е изненадващ, дори резултатът. Не, не намекваме за уговорка, каквито слухове се появиха и този път. Просто наивното очакване, че от висотата на 16-те си точки аванс ЦСКА ще сгази раздирания от проблеми съперник не кореспондираше по никакъв начин с традициите на мач номер 1 в българския футбол. Реално погледнато, "армейците" бяха по-добрият отбор на терена и може би заслужаваха да спечелят минимално, но в същото време страхът от евентуална загуба точно преди официалното награждаване ги накара да не рискуват докрай и да се задоволят с равенството. Левски пък показа, ако не друго, борбеност и дух, оказали се достатъчни за точката. И още нещо - "сините" за първи път през сезона вкараха гол на друг софийски отбор. От пети опит. Поздравления!

 

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ НА SPORTAL TV ОТ СЕКТОРИТЕ "Б" И "Г" ВСИЧКО ОКОЛО ДЕРБИТО МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ВЪВ ВИДЕО СЕКЦИИТЕ НИ:

SPORTAL TV - ВЕЧНОТО ДЕРБИ ТУК!

И ВИДЕО ТУК!

 

Гледайте ТУК във видеото "Потрошиха сектор "Б" след края на мача" как ултрасите на Левски чупят сектор "Б" на фона на музиката от филма "2001: Една одисея в космоса" !?  

 

МАЧЪТ
Качеството на футбола не беше нищо особено, но това едва ли е учудило някой. Дори и осовбодени от бремето да се надлъгват за точки и класиране, двата отбора ни отегчиха с потресаващия брак в подаванията и липсата на каквито и да било градивни идеи в играта. И все пак, имаше доста тичане, по няколко положения пред вратите и два гола. Е, единият след рикошет, а другият от дузпа, но няма значение. И това е достатъчно, за да констатираме, че дербито беше малко по-стойностно от предишните си издания в последните 2-3 години. Левски отчаяно се нуждаеше да не загуби и успя. Дали заслугата за това е на новия наставник е спорен въпрос, но е факт, че Вили Вуцов беше мотивирал футболистите за битка по всички точки на терена и те не го подведоха.

ФУТБОЛИСТИТЕ
След като бойкотира една от последните ттренировки преди дербито, Емил Гъргоров едва ли е очаквал, че изобщо ще се появи в двубоя на "Българска армия". Вместо това започна титуляр и бе един от малкото, които се понравиха с действията си. Бадема не спря да тича през всичките минути, докато бе на терена и свърши много работа и в двете фази. Огромното му желание рязко контрастираше с вялата игра на повечето от 22-ата, но в средата на второто полуврме се поумори и отстъпи място на Удоджи.

Добри думи от ЦСКА заслужава и капитанът Александър Тунчев. Имено той можеше да донесе победата след  традиционното си включване при статично пололжение пред вратата на съперника, но ударът му с глава срещна гредата. В защита бе стабилен и на няколко пъти поправи грешки на колегите си. Демонстрира завиден синхрон с вратаря Ивайло Петров. Велизар Димитров ще запомни дербито като може би последния си мач с червената фланелка. Халфът се нагърби с отговорността да бие дузпата и, за разлика от много други случаи, прояви хладнокръвие. Най-добрият футболист на новите шампиони през втория полусезон Флорентин Петре бе деен отдясно, но като цяло се затвърди мнението, че е под нивото си в решаващите мачове. Разочарова и Тодор Янчев. Опитният халф се справи с задачите си в дефанзивен план, но фрапантинте му пропуски пред Петков нямат логично обяснение.

В Левски изпъкнаха опитните в лицето на Боримиров, Георги Петков и Томашич. Тримата внасяха необходимото спокойствие в напрегнатите моменти и показаха, че на този етап са незаменими за отбора. Любимецът на феновете Еньо Кръстовчев се разписа още в дебюта си във "вечното дерби", но като цяло нямаше много шансове срещу високите централни бранители на домакините. След почивката добро включване направи Мирослав Иванов. Дребничкият халф се възползва от зачестилите грешки в средната линия на ЦСКА и на два пъти излезе на удобни позиции, но стреля слабо. Беше длъжен да изпълни по-прецизно фаула от границата на наказателното поле в средата на полувремето. Ако трябва да се търси слабо звено в иначе компактната формация на левскарите, то това беспорно бе Дарко Тасевски. Македонецът така и не успява да разкрие потенциала си. Задоволяваше се с изнасяне на топката и пасове на близко растояние, в повечето случаи неточни. На всичкото отгоре в един момент започна да прави нарушение след нарушение и добре, че се усети, за да не остави тима си с човек по-малко.

ТРЕНЬОРИТЕ
Двмата наставници не се изненадаха с нищо. Стойчо Младенов заложи на любимата си схема 4-2-3-1, като на върха на атаката бе "перлата" Неи, подпомаган от триото Петре - Велизар Димитров - Гъргоров. В този си вид "червените" са много опасни на контраатака, но се затрудняват, когато трябва да градят играта. Опорните халфове Маркиньос и Тошко Янчев отнеха доста топки, но бъркаха в опитите си да изострят действията с изведащ пас. През второто полувреме Младенов направи най-логичното с пускането на техничния Удоджи. Нигериецът с български паспорт обаче прекали със самоцелния дрибъл, а и в интерес на обективността в тези минути отборите вече се бяха отказали да търсят победата.

Велислав Вуцов спази обещанието си да направи някои промени в титулярния състав и даде шанс на Мариян Огнянов, но талантът от Лом бе сред най-незабележимите на терена. В първите петнайсетина минути Левски владееше по-често топката и стигна до 1-2 мелета пред Ивайло Петров, но до края на полувремето трайно отстъпи инициативата. След почивката Вили размени местата по крилата на Николай Димитров и Зе Соареш, но без това да затрудни сериозно "червената" защита. Като сполучлив можем да определим хода с пускането на Лусио Вагнер вместо Тасевски. Бразилецът се понрави с умението си да пази топката и внесе спокойствие в средата на терена.

СЪДИЙСТВОТО
Антон Генов се представи в традиционната си светлина, а именно като майстор на това да настрои всички срещу себе си. Първо, не отсъди очеваден фаул на Гъргоров срещу Рабех при ситуация, от която спокойно можеше да падне гол. Малко по-късно дали за да се реваншира или по друга причина, подмина още по-очевадно задържане на Велизар Димитров от страна на Томашич. През второто полувреме даде дузпа за ЦСКА, но на два пъти спести червен картон на Живко Миланов. И след края на мача логично заваляха обвиненията: "Генов спаси празника на ЦСКА", проплака Вуцов. Недоволство имаше и от "червения лагер", макар и не толкова яростно. А ветеринарят продължава да се кичи с прозвището "най-добър съдия в България". Нищо, че почти няма мач, в който да не е  оплел конците, а УЕФА редовно го "забравя" при определянето на нарядите за по-завързаните двубои от евротурнирите.

ПУБЛИКАТА
И този път не се мина без грозни сцени по трибуните. Счупени седалки, димки, прекъснали мача за няколко минути, обидни плакати от "синята" агитка към президента на клуба и едва дебютиращия треньор... За капак на всичко вместо да празнуват титлата, част от феновете на ЦСКА предпочетоха да замерят с камъни автобуса на Левски. Мила родна картинка, гледали сме я много пъти, ще продължаваме да я гледаме и занапред. Поне докато не се сдобием с действащ закон за футболното хулиганство.

СНИМКИ: ГЕОРГИ КАЗАКОВ, SPORTAL.BG 

 

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ НА SPORTAL TV ОТ СЕКТОРИТЕ "Б" И "Г" ВСИЧКО ОКОЛО ДЕРБИТО МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ВЪВ ВИДЕО СЕКЦИИТЕ НИ:

SPORTAL TV - ВЕЧНОТО ДЕРБИ ТУК!

И ВИДЕО ТУК!

 

Гледайте ТУК във видеото "Потрошиха сектор "Б" след края на мача" как ултрасите на Левски чупят сектор "Б" на фона на музиката от филма "2001: Една одисея в космоса" !?  

 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти