Проблемите във водната топка - искат да се спазват правилата

Проблемите във водната топка - искат да се спазват правилата

Позиция на Българска федерация по водна топка, публикувана без редакторска намеса:

За първи път тази година заради сериозните си успехи през миналата водната топка влезе в първа група на спортовете според критериите на спортното министерство. От колективните спортове там са единствено волейболът и баскетболът. Предстои участие на юношите на световно първенство, нещо, което не се е случвало от края на 80-те години на миналия век. Домакини сме на европейски шампионат. Интересът към този спорт, който е първият колективен спорт получил място на олимпиада и е един от най-популярните в света, а в миналото и у нас, расте постоянно. Вече има отбори в Благоевград и Хасково. Изглежда, че всичко върви добре, спортът се развива нагоре.

Но има и тъмна страна: все за "добруването" на водната топка в България. Различни институции Ц инспекгората към Министерството на младежта и спорта (ММС), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и дори КОНПИ биват занимавани с различни жалби срещу ръководството на федерацията. Инициаторите на тези оплаквания са клубовете, на които редът, въведен след октомври 2022 г. не им харесва и манипулират родителите, използват съдиите, влизат в сговор с делегат-оценителите, които масово отказват да изпълняват функциите си. А точно последните са нещо като наместници на федерацията по време на мачовете и от тях се очаква да познават отлично правилата, да следят за феърплея и за дисциплината около басейна и по време на игра.

Стигна се до абсурдната ситуация по време на редовно насроченото за март общо събрание да бъде провалено от част от клубовете, които изначално отказаха да разглеждат точките от публикувания в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел дневен ред. Причините не стават ясни от стенографския протокол. Така, федерациятта остава без приети отчети за дейността през измининалата 2023 г., както и без критерии за оценка на клубовете. Въпреки че проектите са били своевременно изпратени от изпълнителняи директор с нарочен мейл от 11 март 2024 г. до всички клубове. Приемането на отчетите и критериите е едно от изискванията на ММС, за да одобри финансиране на всеки един клуб. И заради това няма одобрени проекти на клубове.

Големият проблем идва от това, че от октомври 2022 г., когато за председател на управителния съвет бе избран легедната на този спорт Дарий Дановски има правила. И те трябва да се спазват, което не е по вкуса на някои клубове, които всячески съботират реда и дисциплината, които са условие за реализиране на високите спортни постижения, заради които е и финансирането, получавано от ММС.

С встъпването в длъжност на управата, който част от клубовете не харесват и ще се домогват да го отстранят на 30 септември тази година, за когато е насрочено извънредно общо събрание, спортният живот наистина е в подем, който липсваше над 30 години. Сменен бе формата на вътрешния шампионат и вече всеки отбор има поне по 30 официални мача годишно, при шест до осем в миналото. Това стана след като бе сменена порочната система на турнири, а дойде тази за разменено гостуване на всички нива. С цел равностойни и оспорвани среши, а не с резултати като 25:5, бяха създадени две групи (дивизии) - елит и група "А". Сформираха се нацинални отбори във всички възрасти, като през миналата година пет от тях участваха на европейски състезания. Привлечени бяха чуждестранни специалисти като Антон Дервал (Русия), междудругото вписан под номер 5801 в регистъра на ММС и Ивайло Пачалиев, който се прибра от Испания.

Федерацията изработи единна програма за обучение на началните възрасти, от която всеки един треньор, респективно клуб, може да се възползва и, в случай че има интерес, да получава допълнителна методическа помощ и надгражда своите знания и умения. Започвахме да домакинстваме и на големи състезания по-често - европейски квалификации за жени, челъндж къп за жени, сега предстои европейско за юноши до 19 години в Бургас и много други. През миналата и тази година националните отбори участваха в куп големи форуми, което не се бе случвало от десетилетия.

Сред най-недоволните от дисциплината и новостите са тези от клубовете, които гледат на децата и състезателите си единствено и само като поредната такса в касата си. "24 часа" разполага с граждански договор на врачанския "Ботев 2000", където се споменава, че треньорът работи със собствен материал или с материал на възложителя. В задачата се пита точно какво е материал.

"Ботев 2000" предизвика и скандала, когато детският му отбор бе отстранен от състезание, заради липса на треньор. Те твърдят, че международният съдия Ардашес Ованесян е наставник на юношите до 13 години. Проблемът е доста елементарен. Да, той е вписан в регистъра на ММС като наставник, но проблемът е, че не поддържа картотеката си във федерацията, а и няма данни да е работил някога като треньор. И към онзи момент наставник би трябвало да бъде Цветана Цветанова, която е била заявена в началото на сезона. Едва ли има федерация по света, която да не работи с картотеки и да не санкционира за тяхната липса. Такава е била поискана от клуба малко преди турнира, извън работното време на федерацията.

Затягането на дисциплината е един от проблемите, които в момента тормозят клубовете. Вече се стигна до наказание - забрана за присъствие на официални събития на федерацията - на привърженик на един от отборите във Варна, позволил си цинизмина официалната страница на централата във фейсбук, която има хиляди последователи, сред които малки момчета и момичета. Да се санкционират и лица, които симпатизират на един или друг отбор, не е приумица, а е международна практика. Националният дисциплинарен правилник е заимстван и съобразен с правилата на световната и европейските централи. Наказанието включва и глоба, което нарушителят дължи към касата на БФВТ и чието плащане би било морален акт. Законът не предвижда възможност за принудително събиране, освен по общия граждански ред.

Следвай ни:

Още от Водни спортове

Виж всички