Може ли Ред Бул и Форд да се съюзят тази седмица?

Може ли Ред Бул и Форд да се съюзят тази седмица?

В края на тази седмица Ред Бул ще представи в Ню Йорк автомобила си за сезон 2023 във Формула 1 RB19. Възможно ли е така очакваният интерес на Форд към Формула 1 най-после да стане факт и американският гигант да последва Дженеръл Мотърс, които вече поеха курс към световния шампионат?

Според източници на различни медии, основно в Щатите и Великобритания, е много вероятно Ред Бул и Форд да подпишат споразумение за съвместна работа още тази седмица. От Милтън Кийнс разполагат с всичко необходимо, за да осигурят на Форд сравнително изгодно завръщане в шампионата - срещу определена сума американците ще получат правата върху програмата за задвижващи системи на компанията. По подобен начин навремето е била сключена сделката и с Косуърт, която роди легендарният атмосферен V8 двигател.

Засега обаче няма кой знае колко доказателства, че този евентуален процес на преговори между двете страни може да се ускори, освен информацията, че Форд ще осигури присъствието на солидна група инфлуенсъри на представянето на RB19 в Ню Йорк.

И при втория опит от Форд не отрекоха за Формула 1
И при втория опит от Форд не отрекоха за Формула 1

Провалът на преговорите на Ред Бул с Порше лишиха шампионите от разумни възможности да разчитат на сериозен доставчик на задвижващи системи отвъд настоящата им сделка с Хонда. Основните причина за това две: Ред Бул е твърде силен съперник, за да получава мотори от Ферари или Мерцедес и в същото време е ужасен клиент, както сочат спомените от съвместната им работа с Рено.

Ферари одобри Ред Бул Пауъртрейнс?
Ферари одобри Ред Бул Пауъртрейнс?

Но също така развитието на програмата за задвижващи системи, прехвърлена на тима от Хонда и учредяването е отличен вариант за намирането на партньор, който да финансира проекта, без обаче да е направил първоначалните инвестиции, необходими за стартирането и развитието му.

Ауди закупи първите си акции в Заубер
Ауди закупи първите си акции в Заубер

Шефът на Форд Пърформаяс Марк Ръшбрук вече потвърди, че евентуалното навлизане на гиганта във Формула 1 “изисква да бъде обмислено”.

Защо в Ред Бул са против кандидатурата на Андрети-Кадилак?
Защо в Ред Бул са против кандидатурата на Андрети-Кадилак?

В последните години Формула 1 трупа популярност в световен мащаб, включително и в Щатите, където тази година ще има три състезания. А според най-смелите прогнози сделката с Форд вече е подписана и тази седмица остава да бъде обявена, заедно с премиерата на новия автомобил.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти