Германският моторспорт има нужда Мик Шумахер да бъде във Формула 1

Германският моторспорт има нужда Мик Шумахер да бъде във Формула 1

Според ръководителя на отбора на Алфа Таури Франц Тост германският моторспорт има нужда от това Мик Шумахер да бъде на стартовата решетка във Формула 1, за да остане силен. През 2023 година германецът ще бъде резервен пилот на Мерцедес, след като прекара последните два сезона като титуляр в Хаас, но загуби мястото си в американския тим за сметка на своя сънародник Нико Хюлкенберг.

Шефът на Алфа Таури е имал интерес към привличането на Шумахер
Шефът на Алфа Таури е имал интерес към привличането на Шумахер

С идването Хюлкенберг Германия ще запази своето присъствие във Формула 1, но със само един състезател, след като четирикратният световен шампион Себастиан Фетел реши да прекрати своята кариера в края на 2022 година. Фактът, че през този сезон ще има само един германец на стартовата решетка е много притеснителен, особено на фона на факта, че preз 2010 във Формула 1 имаше седмина представители на страната.

Андрети: Шумахер ще се върне във Формула 1
Андрети: Шумахер ще се върне във Формула 1

През последните години интересът към Формула 1 в Германия намаля в такава степен, че надпреварата за Гран При на Германия изпадна от календара на шампионата след 2019 година. В бъдеще тя може и да се завърне, тъй като именно това е едно от желанията на Ауди, които ще влязат в спорта през 2026 година, когато във Формула 1 реално ще има два германски производителя.

Според Тост обаче дори и присъствието на тези два автомобилни гиганта (Мерцедес и Ауди) няма да има същия ефект сред германската публика като присъствието и евентуални успехи от страна на Мик Шумахер.

Норберт Хауг: Позицията на Формула 1 в Германия e срамна и трагична
Норберт Хауг: Позицията на Формула 1 в Германия e срамна и трагична

„Германия е развалена! Това се вижда и във футбола. Според мен липсата на интерес към последното Световно първенство също бе сред факторите зад незадоволителното представяне в Катар. Ако те бяха стигнали до финала, то половин Германия щеше да проследи мачовете от Мондиала. Едно е сигурно, хората имат нужда от герои, които са направени от плът, а не от метал.

„Кариерата на Мик ще определи интереса към Формула 1 в Германия. Нико Хюлкенберг няма как да има същия ефект. Германските фенове искаха да видят как Михаел Шумахер печели след завръщането си, а не да гледат как двигателя и колата на Мерцедес правят това. Само героите предизвикват интереса.

„Другият пример, който мога да дам е Борис Бекер. Преди него масов интерес към тениса в Германия нямаше. Това се промени внезапно покрай успехите на Бекер и Щефи Граф. Изведнъж всички деца искаха да играят тенис. Той (Мик Шумахер) можеше да се превърне в нов герой, но за съжаление за момента е извън Формула 1. Жалко!“, обясни Тост пред Auto Bild.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти