Новият договор на Леклер ще е решаващ за Васьор

Новият договор на Леклер ще е решаващ за Васьор

Двамата пилоти на Ферари имат договори с тима до края на 2024, а в Италия вече се появиха предупреждения, че за новият шеф на Скудерията Фредерик Васьор ще е жизнено важно да убеди Шарл Леклер да остане в Маранело. Според източници от тима, Васьор ще се опита да убеди Шарл да преподпише преди края на 2023, но това, разбира се, е свързано с представянето на Ферари през предстоящия сезон.

В няколко италиански медии обаче се появиха спекулации, че Леклер може и да не е особено ентусиазиран да преподпише със Скудерията – първо, защото представянето на тима, особено през 2022, не е достатъчно убедително и второ, защото има реална възможност Люис Хамилтън да си тръгне по-скоро от очакваното от Мерцедес.

Леклер подписа с Ферари за 5 години на 23 декември 2019, като това е най-дългият договор на пилот в историята на тима. А договорът му беше предложен след страхотния сезон 2019 на Леклер, в който той спечели две победи и се представи много по-добре от тогавашния си съотборник Себастиан Фетел.

Маса: Васьор трябва да действа бързо във Ферари
Маса: Васьор трябва да действа бързо във Ферари

Преговорите с пилот от ранга на Леклер никога не са лесни и в тях важно значение имат два елемента: финансовото предложение на тима и гаранциите, които ще получи пилотът за развитието и представянето на отбора. По отношение на финансите няма съмнение, че Скудерията може да удовлетвори претенциите на Леклер. Що се отнася до представянето на отбора обаче нещата са по-сложни. Но пък за Васьор ще е много важно да задържи Леклер, който може да се причисли към съюзниците му, а знаете, че се говореше упорито, че точно Шарл е сред архитектите на раздялата с Матиа Биното и идването на французина в Маранело.

Новото Ферари ще е с 1 секунда по-бързо?
Новото Ферари ще е с 1 секунда по-бързо?

Все още не е ясно откъде се появи спекулацията, че Хамилтън всъщност ще преподпише с Мерцедес само за 1 година и в края на 2024 ще напусне Формула 1. Точно тази възможност обаче притеснява италианците, тъй като тя дава потенциална възможност на Леклер да се бори за мястото на Люис в рамките на настоящия му договор и да не подписва нов.

Мерцедес: Много се спекулира с договора на Хамилтън
Мерцедес: Много се спекулира с договора на Хамилтън

Най-сигурното решение за Васьор и Леклер ще е Ферари да може да му предложи автомобил, с който Шарл да може да се бори за световната титла. Пилотът на няколко пъти го каза в прав текст и дори допълни, че иска да стане световен шампион точно с Ферари.

Алези за Ферари: Непоносими за гледане през 2022!
Алези за Ферари: Непоносими за гледане през 2022!

През октомври Леклер навърши 25 години и има още сезони пред себе си, но едва ли иска да продължи да изпълнява поддържаща роля в шоуто на Макс Верстапен, както и да бъде задминат и от бързо набиращия скорост Джордж Ръсел.

Още 30 конски сили за Ферари за сезон 2023?
Още 30 конски сили за Ферари за сезон 2023?

Затова и 2023 ще бъде много важна, тъй като в хода на сезона ще разберем дали Леклер ще може да се бори с Ферари за световната титла, както и дали Мерцедес ще се върне в челото. А Тото Волф даде да се разбере, че договорът с Люис ще стане факт по-рано, за да се знае какво ще е бъдещето на британеца в тима.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти