Доктор Марко: Наказанието не отнема от успеха на Перес

Съветникът на Ред Бул във Формула 1 доктор Хелмут Марко коментира победата на Серхио Перес в Гран При на Сингапур в неделя, както и представянето на световния шампион Макс Верстапен, чийто състезателен уикенд стана жертва на неговите и на тима грешки.

“Щеше да е безумно, ако Серхио го бяха наказали с 10 секунди - рязко обясни доктор Марко. - Но наказанието не отнема нищо от успеха на Перес и не влияе на ситуацията в шампионата. Той направи отлично състезание, в което ключовият момент беше стартът. След това той издържа на натиска на Леклер и кара много уверено.”

Марко, разбира се, побърза да оспори правилото, заради което беше наказан Перес.

Перес обясни защо е бил наказан
Перес обясни защо е бил наказан

“Дали е удачно да се наказва пилот, който не е спазил максималното разстояние от десет дължини на колата зад колата на сигурността при лошо време - попита Хелмут. - Нашият тим мениджър Джонатан Уитли, който е много опитен веднага каза, че максималното наказание, което може да получи Серхио е 5 секунди.”

Серхио Перес бе наказан, но запазва победата си от Гран При на Сингапур
Серхио Перес бе наказан, но запазва победата си от Гран При на Сингапур

Доктор Марко коментира и представянето на световния шампион Макс Верстапен, който не успя да вземе полпозишъна в събата заради грешка на тима и се отказа от две обиколки, в които беше постигнал най-добри сектори.

Макс: Трябва да мога да критикувам Ред Бул за грешките
Макс: Трябва да мога да критикувам Ред Бул за грешките

“Уикендът не беше никак празничен за Макс - призна бившият пилот. - В петък той не беше доволен от настройките на колата, в събота в квалификацията се получи тази трудна ситуация. В неделя проблемите продължиха - активира се неправилен режим на старта, после той допусна грешка при атаката си срещу Ландо Норис и пак изостана. Макс искаше да вземе много повече от възможното в това състезание, но още след старта стана ясно, че няма как да стане.”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички