Вилньов: Леклер не е №1 във Ферари

Световният шампион за 1997 година Жак Вилньов коментира представянето на Ферари в Гран При на Великобритания и критикува италианския отбор въпреки победата на Карлос Сайнц.

“Първо, хареса ми пилотирането на Шарл Леклер, който беше много бърз въпреки, че кара с повредено предно крило - обясни Вилньов. - Може би, във Ферари ще преразгледат дизайна на предното крило, тъй като и без страницата колата на Леклер не загуби скорост.”

След това обаче критиките на Жак станаха по-сериозни.

Тежки критики срещу Ферари в медиите
Тежки критики срещу Ферари в медиите

“Не виждам логика в решението на тима да оставят Шарл с твърдите гуми на пистата при излизането на колата на сигурността на пистата - допълни канадецът. - Заради това Ферари изпусна двойна победа. Във ферари продължават да правят едни и същи грешки. Напълно разбирам защо Леклер беше ядосан след финала, това беше още един пример на консервативна стратегия.”

Леклер поиска пълен преглед на стратегията на Ферари
Леклер поиска пълен преглед на стратегията на Ферари

Вилньов обърна внимание на един много интересен детайл от радиокомуникацията, която чухме в ефир в хода на състезанието.

Сайнц: Психически състезанието беше много тежко
Сайнц: Психически състезанието беше много тежко

“Шарл трябва да поработи още върху общуването си с тима - посочи Жак. - Няма никакво съмнение, че в неделя Санйц беше по-бавният пилот на Ферари, но Леклер говори така с отбора, с такъв тон, сякаш той е безспорният първи пилот, а това не е така, като не присъства и в договора му. Още е рано за такива решения, Карлос Сайнц още има шанс за титлата, едно неуспешно състезание за Шарл и Сайнц също ще участва в битката. Ако помните, през 1999 година Еди Ървайн отстъпи много точки на Михаел Шумахер, които след това не му достигнаха в битката за титлата, когато Михаел отсъстваше.”

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти