Мерцедес се отказаха от обжалването си на Гран При на Абу Даби

От тима на Мерцедес обявиха, че няма да продължат с процеса по обжалване на решението на стюардите от Гран При на Абу Даби, които отхвърлиха техния протест срещу действията на състезателния директор Майкъл Маси в последните обиколки на сезон 2021.

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби
Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби

В екипа на Черните стрели не останаха много доволни от късния рестарт на състезанието на „Яс Марина“, тъй като според тях той не е трябвало да се състои, но Маси е „заобиколил“ правилата и е позволил това да се случи. Така на практика австралиецът реши спора за титлата в полза на Макс Верстапен, който със свежите си меки гуми нямаше проблеми да се справи с Люис Хамилтън във финалната обиколка за годината.

ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1
ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1

Още вчера от Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че ще бъде проведен детайлен анализ на случилото се в последните турове в Абу Даби. Именно поради тази причина от Мерцедес решиха да оттеглят своето обжалване, с което официално Макс Верстапен може да бъде потвърден като световен шампион във Формула 1 за 2021 година.

ФИА ще анализира използването на колата за сигурност в Гран При на Абу Даби
ФИА ще анализира използването на колата за сигурност в Гран При на Абу Даби

„Когато си тръгнахме от Абу Даби ние все още не можехме да повярваме какво се случи. Разбира се, част от играта е да можеш да губиш, но е различно, когато загубиш вяра в честността на състезанието.

„Заедно с Люис внимателно обсъдихме начина, по който да отговорим на случилото се във финала на сезона. Винаги сме били водени от нашата любов към спорта и вярваме, че всяко съревнование трябва да бъде печелено честно. В състезанието в неделя много хора, включително и ние, усетиха, че случилото се не е правилно.

Съкрушеният Хамилтън поздрави Верстапен за титлата
Съкрушеният Хамилтън поздрави Верстапен за титлата

„Причината да протестираме резултатите от състезанието в неделя бе прилагането на правилата за колата за сигурност по невиждан до сега начин. Според нас това повлия на резултата от състезанието, в което Люис имаше огромна преднина и се бе запътил към титлата.

„Протестирахме в интерес на честността в спорта и оттогава до сега сме с конструктивен диалог с ФИА и Формула 1, за да бъде изяснено всичко за бъдеще, в което всички участници да знаят какво правилата, при които се състезават и как те ще бъдат прилагани. Ние приветстваме решението на ФИА да се създаде комисия, която да анализира в детайли случилото се в Абу Даби и да подобри яснотата на правилата и тяхното прилагане във Формула 1. Също така приветстваме решението отборите и пилотите да бъдат поканени да участват в този процес.

„Тимът на Мерцедес ще работи активно с тази комисия, за да създаде по-добра Формула 1 за всеки отбор, всеки фен, който обича спорта колкото нас. Ние ще държим ФИА отговорна за този процес и затова оттегляме нашия протест.

„Към Макс Верстапен и Ред Бул искаме да изкажем нашето уважение към постигнатото през този сезон. Вие направихте този шампионат наистина епичен. Макс, поздравяваме теб и целия ти отбор. Нямаме търпение да се срещнем на пистата отново през следващия сезон.

Верстапен разказа как Тото Волф го е поздравил за титлата във Формула 1
Верстапен разказа как Тото Волф го е поздравил за титлата във Формула 1

„Пилотският шампионат може да не завърши както ни се искаше, но ние не можем да сме по-горди от нашия отбор.

„Люис, ти си най-великия състезател в историята на Формула 1 и кара със сърцето си във всяка една обиколка в този невероятен сезон. Ти си безпогрешен спортсмен на и извън пистата и направи едно безгрешно представяне. Като състезател и модел за подражание на милиони по света.

„Валтери, ти беше много важна част от този отбор, който спечели пет конструкторски титли в пет сезона. Благодарим ти за всичко, с което ти допринесе към нашата моторспорт история. Благодарим, Валтери.

„И накрая, до всеки един от опитните хора, роботещи в Мерцедес: вие написахте историческа глава в историята на Черните стрели със спечелването на осмата поредна конструкторска титла. Това е безпрецедентно постижение. Невероятно е, вие сте невероятни“, написаха от Мерцедес в своите профили в социалните мрежи.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти