Макс Верстапен ще кара с №1 през 2022 година

За първи път от 2014 година на стартовата решетка във Формула 1 ще има кола със състезателен номер 1 през сезон 2022, след като новият световен шампион Макс Верстапен потвърди, че ще се възползва от това си право.

Именно през 2014 бе въведена и настоящата система за номериране на колите, в която състезателните номера бяха персонализирани към пилота, а не към отбора. Така всеки пилот си избра номер между 2 и 99, с който да се състезава в хода на своята кариера. Единственото изключение е за действащия шампион, който може да замени своя постоянен избор с №1.

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби
Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби

„Да, ще го използвам. Колко пъти можеш да правиш това? Не знам, за мен това може да е единствен път в живота. Това е най-добрият номер. Определено ще го сложа на колата“, каза пилотът на Ред Бул.

Той спечели своята първа титла във Формула 1  изпреварване в последната обиколка на драматичното Гран При на Абу Даби в неделя срещу единствения си конкурент за короната Хамилтън.

Макс Верстапен: Най-накрая малко късмет и за мен
Макс Верстапен: Най-накрая малко късмет и за мен

От въвеждането на тази система единствено Себастиан Фетел се възползва от правото си да използва №1 на своя болид през 2014. В годините след това Люис Хамилтън винаги е оставал с №44 на своя болид, въпреки общо шестте си титли в този период, а единствения друг шампион от началото на турбо-хибридната ера Нико Розберг се оттегли само дни след спечелването на своята титла през 2016.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти