Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца

Себастиен Ожие и Жулиан Инграсия си гарантираха своята осма титла в Световния рали шампионат (WRC) в последния си сезон заедно, след като триумфира в последната за сезона надпревара на Рали Монца.

За двамата това е осми успех в последните девет години, а за Франция това е общо 17-а титла в последните 18 години. Преди началото на доминацията на Ожие и Инграсия през 2013 Себастиен Льоб и Даниел Елена триумфираха в девет поредни години. Тяхната серия бе прекъсната единствено от Отт Танак, който успя да грабне короната през 2019, когато бе част от Toyota. 

За японския производител това е общо трета поредна пилотска титла, а с победата на Ожие и второто място на Елфин Евънс в Рали Монца те си гарантираха и титлата при производители, която през последните две години бе спечелена от Hyundai. 

В последния ден на Рали Монца Ожие имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“. Той обаче се размина само с леки щети по своята предна дясна джанта и продължи в надпреварата. Неговият съотборник и единствен претендент за титлата Евънс пък имаше по-сериозен проблем в предпоследния етап за годината.

Тогава той се удари в стената на един от обратните завой на „Монца“, а освен това и неговата кола изгасна на два пъти. Това му коства повече от 17 секунди, които на практика гарантираха титлата на Ожие и Инграсия. В края на ралито разликата между двамата пилоти на Toyota бе 7.3 секунди в полза на френския състезател.

Трети на подиума в Рали Монца се качи Дани Сордо (Hyundai), който завърши на 21.3 секунди зад победителя Ожие. Петицата затвориха Тиери Нювил също с Hyundai и Оливър Солберг с частното i20 на 2C Competition.

В крайното класиране за сезон 2021 Ожие завърши с общо 230 точки, Евънс остана втори с 207, а тройката със 176 затваря Нювил. При конструкторите Toyoto триумфира с общо 522 пункта пред Hyundai с 463 и M-Sport Ford с 200.

Седемкратният световен шампион Себастиен Ожие се оттегля от WRC
Седемкратният световен шампион Себастиен Ожие се оттегля от WRC

През 2022 година Ожие и Ингарсия няма да защитават своята титла, тъй като Ожие ще участва с непълна програма в Световния рали шампионат отново с Toyota, а Инграсия прекратява кариерата. Ожие вече обяви, че ще участва в Рали Монте Карло, което ще сложи началото на следващата кампания и на новата ера хибридна ера във WRC между 20 и 23 януари.

Още от Моторни спортове

Виж всички