2018-а или 2021 г.? Кога трябва да вярваме на адвоката на ЦСКА - София?

Преди няколко дни Борислав Михайлов призна в интервю за БНТ, че смененият през 2016 година формат на първенството е направен заради ЦСКА - София. Босът на футболния съюз допълни, че от централата са помогнали на червените и пред УЕФА, за да им даде по-рано да играят в евротурнирите.

Михайлов призна, че първенството е направено заради ЦСКА - София, БФС помогнал и за Европа
Михайлов призна, че първенството е направено заради ЦСКА - София, БФС помогнал и за Европа

Това провокира адвокатът на ЦСКА - София Първан Първанов да му отговори по темата “помагане” доста остро. Любопитното е, че изказването на юриста е напълно различно от изявленито му през 2018 г. , когато поздравява Борислав Михайлов за оказаната помощ.

Ето какво твърди адвокат Първанов за Борислав Михайлов през 2018 г. и сега:

Първан Първанов на 2 март 2018 г.

“УЕФА взе решение и позиция, които са отлични за нас. При това положение, в което се намираме, не мисля, че може да има искове срещу решението на УЕФА. Ако Левски или Лудогорец желаят да обжалват, ние не можем да ги спрем. Само искам да кажа, че това решение на УЕФА е окончателно, така че…

Местната федерация винаги играе много важна роля. Ролята, която изигра БФС в нашия случай беше положителна. Разбира се, имаше в началото някои неприятни моменти, в които не бяхме съгласни с тях, но мисля, че в един от най-важните елементи от това, което се случи, се оказа, че Борислав Михайлов наистина е много влиятелен в УЕФА и ние го поздравяваме за това, че ни подкрепи в някои от моментите в делото.

Трябва да отбележим, че в самото начало БФС направи ход, който беше много важен. Те ни лицензираха и това оказа положително влияние. Освен това от БФС ни помогна в комуникацията с УЕФА. Каква е точно помощта на Михайлов ли? Той е уважаван много в УЕФА. Видяхте каква подкрепа получи на конгреса. Това не са случайни неща. Именно с това е свързана помощта му. Влиянието му е добре за целия ни футбол.”

Първан Първанов на 24 октомври 2021 г.

“Борислав Михайлов визира три идентични като съдържание писма от 16 януари 2018 година, които изпрати до УЕФА - за Теодор Теодоридис, за главния юрисконсулт Емилио Гарсия и за отговорника за федерациите от източна Европа Зоран Лакович. В тези писма БФС молеше УЕФА да отчете факта, че ЦСКА е най-титулуваният футболен клуб в България, и че за активите на фалиралото дружество е спечелен търг, и ще бъдат заплатени безпрецедентните за България 8 000 000 лева, както и факта, че в България кредиторите на дружества, оперирали футболни клубове и обявени в несъстоятелност, обикновено не получават нищо. С оглед на тези факти писмата отправяха молба до УЕФА да допусне ЦСКА в европейските клубни турнири.

Адвокат на "червените": Стойчо е прав - БФС работи против ЦСКА! Продължават изкуствено да лицензират Левски
Адвокат на "червените": Стойчо е прав - БФС работи против ЦСКА! Продължават изкуствено да лицензират Левски

Никой от адресатите не отговори на тези писма. Ефектът беше точно обратен на търсения. УЕФА не само не помогна на ЦСКА, но продължи още по-усилено да атакува ЦСКА в арбитражните производства пред КАС, които клубът беше завел, за да търси отмяна на решението на УЕФА за изваждане от ЕКТ. Вследствие на това поведение от страна на УЕФА, ЦСКА направи няколко процесуални искания пред арбитражния състав, които бяха удовлетворени изцяло.

ЦСКА беше върнат в ЕКТ, защото се пребори с УЕФА в арбитражните производства в Швейцария, които костваха много сериозни средства на собствениците. Това, което е особено важно да се разбере от всички, обаче е, че изпращането на тези писма не беше доброволен акт от страна на Борислав Михайлов, а беше действие предприето вследствие на поредното извиване на ръцете на собствениците на ЦСКА да се откажат от свои права. В този смисъл думите на Стойчо Младенов, че БФС и Борислав Михайлов работят в ущърб на интересите на клуба, намират пълна подкрепа, дори в това, уж добронамерено действие на Борислав Михайлов. Напълно споделям и подкрепям Стойчо Младенов в неговите критики към Борислав Михайлов.

Дори бих казал, че този режим работи в ущърб на целия български футбол, не само на ЦСКА. Забележете какво правят с Левски - изкуствено продължават да го лицензират при положение, че клубът трябва незабавно да се оздрави през процедура по несъстоятелност, която БФС има право да разреши да бъде направена докато клубът играе в Първа лига. Защо не го правят, за мен е пълно недоумение. Предполагам, че е, защото сред тези хора четенето на регулации и предприемането на действия не са основни качества.

Обръщам внимание, че същата тази администрация на Борислав Михайлов продължава да не изпраща статистическата справка за участията на ЦСКА в ЕКТ до уебсайта на УЕФА, въпреки че, както сами виждате, и в трите писма БФС признава ЦСКА за най-титулувания футболен клуб на България. Това е истинското лице на "помощта" на Борислав Михайлов за ЦСКА. Докато не им бъде предложено нещо в замяна, не правят нищо за ЦСКА, дори това действие да е задължение на БФС и то елементарно административно такова.”

Обръщението на Гриша Ганчев от 16 май 2016 г.:

"Скъпи Армейци,

Обръщам се към вас по повод вашето писмо до премиера на Република България, председателя на Народното събрание и други ръководни фактори в държавата. Искам да ви уведомя, че премиерът Бойко Борисов взе изключително спешни и навременни мерки!

Гриша Ганчев се срещна с Бойко Борисов и Боби Михайлов и обяви бъдещето на ЦСКА
Гриша Ганчев се срещна с Бойко Борисов и Боби Михайлов и обяви бъдещето на ЦСКА

Тази сутрин в Министерски съвет, по покана на премиера, беше проведена среща между него, президента на БФС Борислав Михайлов и ръководителите на ЦСКА.

Господин Бойко Борисов и президентът на БФС Борислав Михайлов декларираха своята подкрепа към ЦСКА и с поетия ангажимент от тяхна страна ние вярваме, че бъдещето на ЦСКА е светло.

Последната година преминахме през много трудности, преживяхме много, но го направихме заедно! А днес, Армейци, дойде моментът да ви съобщя най-важната новина… От следващия сезон ЦСКА ще се състезава в най-високия ешелон на българското футболно първенство! ЦСКА ще играе там, където му е мястото, по законен и нормален начин!

Ние от своя страна продължаваме ремонтните дейности и реконструкциите по базата в Панчарево и стадион „Българска армия“.

От мое име и от името на Ръководството на ЦСКА искам да благодаря на господин Бойко Борисов за светкавичната реакция и да призова армейската общност да бъде още по-обединена, още по-мобилизирана и на 24 май 40 000 армейци на стадиона и милиони пред малките екрани да стискаме палци нашият любим отбор да вдигне Купата на България.

С уважение,

Гриша Ганчев".

Още от БГ Футбол

Виж всички