Стилиян: Марката “БГ футбол” е умряла; Стоичков, Костадинов, Михайлов - те трябваше да направят тази промяна

Стилиян Петров, който е част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, обяви, че Христо Стоичков, Емил Костадинов и Борислав Михайлов е трябвало да направят промяната в българския футбол, когато са имали тази възможност.

“Това е най-малкият проблем. Казали сме си силните и слабите страни. Това, което съм поел към клубовете, че ще го свърша - като финансиране чрез програми от УЕФА и ФИФА, ще го направя. Бербатов го знае много добре. Трябва да се работи в екип, това е много важно. Тук сме да взимаме правилните решения. Също така сме и тук да изискваме от него да взима правилните решения.

Радвам се, че всички ние сме честни и отворени към всички. Въпросът, който се зададе с така наречените побутвания. Когато ние разговаряме с клубовете, не ги караме да гласуват за нас.

Да, футболният съюз е свършил и някои хубави неща, но за 16 години изтъкваме само една база.

Искам да ви кажа, че когато върнем лентата назад, всички тези футболисти, които играят в националния, те не са виновни. Те са част от системата, изградени са в България.

Тези момчета знам как се чувстват - не се чувстват много добре. И ние не се чувствахме много добре.

Хора от Изпълкома казват, че всичко им е осигурено, но футболистите не играят. Проблемите са много по-дълбоки.

Искам да поздравя г-н Порточанов, защото е много прав. Когато си национален селекционер, трябва да имаш ниво. Г-н Петров, Ясен Петров, г-н Порточанов е много прав. Вие работите за националния отбор и българския футбол, а не за г-н Михайлов.

Мен ме боли, защото съм минал през всяка една гарнитура. Когато клубовете не вярват в процеса, е много трудно. Ако постоянно на всеки конгрес се занимаваме с тези неща, заслужава ли си? Не, не си заслужава. Искаме ли да променим нещата? Разбира се, че искаме.

Нямаха опит, но имаха шанс да го придобият. Не го направиха”, каза Стилиян Петров относно “четвъртите в света”, които взеха властта преди 16 години.

“Решихме да се борим, борете се и вие. Защото не се ли борите, не мисля, че ще променим нещо. Когато системата е изградена по такъв начин, се натрупва един страх. Но в момента вие имате алтернатива, която трябва да използвате. Дали сме ние, или някой от другите 5 кандидата, преценете вие. Отидете и гласувайте със съвест! Със съвест за това да не пропиляваме повече поколения.

Когато те оценява никой, трябва да не си ти. Друг да каже какво си направил. Година и половина никой не чу нищо от г-н Михайлов - какво е направил, защо е напуснал? И изведнъж влизаме в тези полемики. Марката “български футбол” отдавна е умряла в световен мащаб.

Христо Стоичков, Емил Костадинов, Борислав Михайлов - те трябваше да направят тази промяна. Извинявам се, че намесвам Стоичков. Но те, като идоли, трябваше да направят тази промяна.

И вие искате да ходите на големи първенства, и да интервюирате звездите, но не ви се позволява, защото не ходим на големи първенства.

Позицията на националния селекционер е потъпкана и накърнена. Имаме клише “толкова си можем, няма други”. Къде са ни младите таланти? Критериите, националният селекционер, изискванията, целите… Целите са ни вече една, максимум две победи. И не са виновни футболистите. Такава е систумата, с това се сблъскваме”, добави Петров.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти