Величков: На прага сме на нещо изключително неприятно

Един от водещите хора в екипа на кандидата за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов - Петър Величков, говори на пресконференция преди предстоящия Конгрес.

Бербатов: Най-нормалното би било един човек да оттегли кандидатурата си за президент на БФС
Бербатов: Най-нормалното би било един човек да оттегли кандидатурата си за президент на БФС

"В момента сме на прага на нещо изключително неприятно. Има клубове, чиито делегати са с отявлени почитатели на сегашното ръководство. На делегати, които са критици към това ръководство, не се издават карти. Ръководството на БФС тръгва срещу някои клубове. Прокурорската проверка не е присъда. Целта е ясна – тези делегати да не бъдат допуснати в залата. Не може ти да атакуваш отявлените си критици и да искаш да им запушиш устата по някакъв начин. Колко клуба те атакуваха по този начин? Събраха се толкова много неща, за които това ръководство дължи отговори. Те много добре знаят, че хората ще им задават горещи въпроси. Затова футболният съюз в днешния ден незабавно да издаде делегатски карти на футболни клубове, излъчили свои делегати. След това напрежение, което се създаде, не знам какъв морал може да има Борислав Михайлов да продължава да настоява да остане президент на БФС. Всеки нормален човек след скандали и 16 години на провал след провал не би трябвало да има смелост да се кандидатира. Ние не знаем какво предстои да излиза, но Михайлов знае. Той трябва да прояви морал и мъжество, за да не създава бъдещи проблеми на българския футбол. Анонсите са изключително притеснителни. При нас дойде една папка с около 300-400 документа, в които става ясно как се изразходват парите на БФС. Ние не знаем какво има в тези страници. В момента те са при нотариус. От 13 страници виждам договор с предплащане и страници с продукти, които са с 2 или 3 пъти по-високи от пазарните. Казусът с държавата по изразходване на средства на младежкото първенство е отворен. Когато Михайлов беше в оставка, имаше добра воля на целия Изпълком да седнем и да се разберем с държава и да върнем една част от парите. След завръщането на Михайлов казусът продължава да виси. 

Величков за Михайлов: Оценката му е абсолютна наглост
Величков за Михайлов: Оценката му е абсолютна наглост

Първият казус засяга средства, получени в БФС от държавата. Програмата му – 110% обявиха, че била преизпълнена. Ми то каквото и да хванеш от нея, не е изпълнено. Цел – Евро 2020. Някой да е видял да участваме там? 50% от населението на страната да покаже отношение към футбола. Вие да виждате на стадионите да има повече хора? Ми те намаляват всеки ден. Как е изпълнена тази програма, след като теб те е нямало две години от тези четири. Истината е, че се хвърлят пространствени празни приказки. Дойдохме с намерението да обменим идеи. Нито програмата е изпълнена, нито резултатите са налице. Няма място за това ръководство във футбола ни. Изпълкомът на БФС не го слагам под знаменателя заедно с Михайлов. В Изпълкома стоят сериозни имена – футболни, бизнесмени и общественици. Три или четири заседания на година от по 20 минути няма как да са достатъчни за Изпълкома да бъде запознат с всичко", започна Величков.

Стилиян задава въпроси и назова имена, които "агитират" за Михайлов, единият му бил идол
Стилиян задава въпроси и назова имена, които "агитират" за Михайлов, единият му бил идол

"Урок не получихме ли с първия наемател, че се хванахме с втори. Футболният съюз трябва да се занимава с футбол. Нещата не са никак розови. Къде е дългосрочната стратегия за развитие на българския футбол. Какъв е имиджът в този момент? Един министър председател и един министър на спорта дойдоха и казаха, че не искат да работят с това ръководство. Кой иска да работи с такъв партньор? За нас това ръководство няма капацитет да промени тази организация, която да бъде разглеждана като надежден и прозрачен партньор. За целта не са необходими само личности, а и определени действия. Трябва тежка реформа в администрацията. Сигурно една година трябва, за да бъде направено това нещо. Новото лице няма да бъде само лицата на новото ръководство, а ще бъде това, което ще направят с организация. Апелирам клубовете да търсят и разпознаят точно тези, които са финансово независими и са в една възраст, в която наистина могат да работят. Относно Конгреса отново обръщам внимание – умишлено не се допускат определени делегати. С какво основание се прави това нещо? Свидетели сме на грубо нарушаване на устава. Процесът вътре в залата е изключително важен. Охранителната фирма няма място в залата. Ние не сме затворническа банда, че да ни охраняват. Те нямат място при урните и да ги прикриват с телата си. Да гледат лошо делегатите и да ги плашат. Трябва да се разбере кога ще бъдат допуснати кандидатите вътре. Там предстои да има сериозен дебат. Вероятно ще бъдат изказани неистини. 

31 Димитър Бербатов с пресконференция преди Конгреса на БФС

Ще има опити делегатите да бъдат излъгани. Кандидатите трябва да слушат от самото начало какво говорят делегатите, какви проблеми изказват. Унизително е тези момчета, които стоят от двете ми страни, да бъдат третирани като Любослав Пенев. Срамота беше този човек да бъде оставен като куче. Не сме спирали да поддържаме контакт с всички клубове. Нека кажат това, което изказаха пред нас. Смело и без притеснение. Призоваваме ръководството да направи безспорни правила. Това в този момент е най-големият интерес на българския футбол – ръководството, което бъде избрано, да бъде легитимирано. Дали няма да има подмяна да бюлетини и дали няма да има умишлено задраскване на бюлетини, това не можем да кажем. 

Балкан Варвара е клубът, който издигна легитимно свой делегат. Това е отявлен критик на сегашното ръководство. Делегатът е юрист и в момента не е допускан с тази аргументация. Масово ни се обаждат клубове, които казват: "Помогнете ни, защото не знаем откъде ще получим делегатските си карти. Не знаем в кой хотел ще спим". Има хотели, подготвени за всички региони. Зоналните шефове как ще раздадат делегатските карти, като не си вдигат телефоните. Или ще раздадат само на тези клубове, които не са били критици на сегашното ръководство? Трябва да се борим всички делегати да бъдат допуснати в зала", коментира още той.

Снимки: Спасияна Сергиева

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти