Михайлов: Няма да променя отношението си към ЦСКА заради издигането на Бербатов

Президентът на БФС Борислав Михайлов коментира ситуацията около българския футбол, както и скандалите, които се породиха в последно време.

19 клуба издигнали Михайлов за нов мандат, ето техните имена
19 клуба издигнали Михайлов за нов мандат, ето техните имена

"Аз не виждам толкова скандали в българския футбол. Това, че на някой мач, както каза и президентът на Локомотив (София) Иван Василев, феновете са по-темпераментни, е нещо нормално. Търсенето на проблеми извън футбола, например в съдии, охрана и публика не е толкова важно. Според мен няма нищо общо между скандалите в политиката и тези във футбола. Това са две коренно различни неща. Дори и да има някакви моментни съвпадения, те не са пример, който се отнася от едната сфера към другата", започна Михайлов пред "Блиц".

Борислав Михайлов засегна и темата с предстоящия извънреден конгрес, който трябва да се проведе на 12 октомви в ситуация на COVID пандемия.

"Нормално провеждане на конгрес в такава ситуация е много трудно да се каже. Това е въпрос на организация. БФС е най-голямата спортна организация с над 550 делегати, отделно на конгреса ще присъстват гости и администрация. Ще направим провеждането на конгреса най-вече здравословно за участниците, въпреки че това не е от нашата компетенция. Но така или иначе към момента заповедта на здравния министър забранява събиране на повече от 30 души в закрити помещения, но има и друга заповед, която дава възможност за провеждане на мероприятия, но с множество изисквания. Ще организираме конгреса и ще изпълним задължението си по закон", сподели още той.

Михайлов: Нормално е ЦСКА да издигне Бербатов - ЦСКА е този, който е приет от феновете
Михайлов: Нормално е ЦСКА да издигне Бербатов - ЦСКА е този, който е приет от феновете

Настоящият президент на БФС не е изненадан от това, че ЦСКА - София издигна кандидатурата на Димитър Бербатов.

"Нормално е ЦСКА да издигне кандидатурата на Бербатов. Но отношението на феновете към нито един президент на клуб, особено към мен, не е нормално, защото аз съм помагал на ЦСКА многократно пред УЕФА, както съм го правил и за други отбори. Каквото и да правят феновете, това няма нищо общо с конгреса. Не съм обиден на феновете на ЦСКА. Всеки има право да поддържа когото си поиска, но не по този начин. В много други държави никой не се занимава с президента на футболния съюз и дори не му знаят имената. Тук в България болните проблеми се пренасят върху здравата глава.

В никакъв случай отношението на привържениците няма да промени моето към "червените". Аз винаги съм уважавал ЦСКА. Гледал съм много мачове на ЦСКА, имам много приятели от клуба, дори и роднини. Приятели сме с големи футболисти като Джони Велинов, Емо Костадинов и много други. По никакъв начин няма да променя отношение си към ЦСКА. Такова е времето, такива са отношенията между хората. В България отношението на феновете е различно към определен вид ръководители и тяхното ниво", коментира президентът на БФС.

12 Борислав Михайлов в "Гостът на Sportal.bg"

Михайлов се изказа и по наболялата тема с многото чужденци в българските отбори и използването на повече юноши.

"Професионалните клубове са акционерни дружества със собствен бюджет, ръководство и цели. Ние сме се опитвали по много начини да ги накараме да използват повече българи. Настоявахме поне двама млади българи да започват мачовете, а те ги сменяха още в първите минути. България е в Европейския съюз и няма как използването на чужденци в нашите клубове да бъде забранено, защото всеки отбор може да играе дори с 11 румънци. И това няма да бъде нарушение в нито една държава от ЕС. Всеки клуб решава колко чужденци ще използва. Но виждате един отбор като Славия се представя на много високо ниво предимно с български момчета. Това е добър пример. Левски и Локомотив (София) също дават шанс на много българи. Това е бъдещето. За да има повече фенове на мачовете, ще е по-добре да виждат в игра повече юноши на техните клубове. Но всичко зависи от качеството на играчите и целите на самия клуб", завърши Борислав Михайлов.

Още от БГ Футбол

Виж всички