Алпин са загубили седмици развойна дейност заради проблеми с въздушния тунел

Алпин са загубили седмици развойна дейност заради проблеми с въздушния тунел

Проблеми с въздушния тунел са коствали няколко седмици развойна дейност на отбора на Алпин през зимата, което е и причината за изоставането на френския тим на старта на сезон 2021 във Формула 1.

След като записа три качвания на почетната стълбичка през миналогодишната кампания когато бе известен като Рено, базираният в Енстоун тим направи значително отстъпление в първите два кръг за тази година. В тях той записа едва три точки в Гран При на Емилия-Романя и то благодарение на наказанието на Кими Райконен, което позволи на Фернандо Алонсо да заеме десетата позиция, а Естебан Окон бе една по-напред. В Алпин все пак показаха напредък в петъчните тренировки за Гран При на Португалия, който е в резултат на решаването на проблемите с въздушния тунел.

Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"
Райконен и Строл с наказания след състезанието на "Имола"

„Имахме проблеми свързани с промените в правилата, както и с хардуера на тунела. В резултат ние загубихме малко представяне заради загубеното време за разработка, което е ценна валута във Формула 1. Всеки разполага с еднакво време за тестове и докато ние губихме време в настройки на тунела, конкурентите ни развиваха своите коли, което им дава предимство. Това е което се случи. Загубихме няколко седмици, които се превърнаха в няколко десети от секундата“, коментира изпълнителният директор на тима Марчин Будковски. 

Полякът също така бе категоричен, че проблемите са били еднократни и те няма да попречат на тима в развоя на техния болид за изцяло новите правила за 2022 година.

„Решихме проблемите и продължаваме да инвестираме и подобряваме нашия тунел и се надяваме да нямаме проблеми догодина“, заяви Будковски.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички