Гледай на живо

Даде ли Италия заявка за европейската титла - гледайте "Контра"

Рено са отдадени на Формула 1 за вечността чрез Алпин

Рено са отдадени на Формула 1 за вечността чрез Алпин

Изпълнителният директор на френския автомобилен гигант Рено Лука де Мео заяви, че компанията е отдадена на Формула 1 за вечността, тъй като този шампионат е основата на бранда Алпин.

Базираният в Енстоун тим бе ребрандиран на Алпин за началото на сезон 2021, като това бе част от голямо реструктуриране на марките под шапката на Рено. За бранда Алпин това ще е дебют във Формула 1, като пилоти на отбра ще бъдат Естебан Окон и завръщащият се в шампионата след двугодишно отсъствие Фернандо Алонсо. 

Фернандо Алонсо, Алпин, Формула 1

Самото ребрандиране е поредната голяма промяна за екипа, който през години неколкократно е служил като заводски такъв на Рено. Сега той ще бъде единственият отбор на стартовата решетка, който ще използва задвижващи системи на френския производител, след като от Макларън избраха да възродят партньорството си с Мерцедес за началото на 2021 година. Въпреки загубата на клиентски отбор, де Мео е категоричен, че Формула 1 остава основна част от портфолиото на Рено.

„Относно отдадеността на Рено, вярно е, че през години неколкократно сме си променяли решението, но през последните 44 години винаги сме присъствали под някаква форма. Аз съм маниак на тема коли и когато дойдох в Рено си казах, че няма аз да съм този, който ще сложи край на тази 44-годишна история. Докато съм тук, хората свързани с проекта във Формула 1 не трябва да се притесняват, защото Формула 1 е основата на Алпин“, сподели де Мео.

Той също така добави и че иска Формула 1 да е толкова важна за Алпин, колкото е за Ферари.

„Във Ферари, ако извадиш Формула 1, всичко става напълно различно, същото искам да е и за Алпин. Ще сме нещо като малко Ферари. По-скоро ще сме комбинация от Ферари и Тесла, защото ще предлагаме електрически автомобили на нашите клиенти. Ще се опитаме да създадем изцяло ново изживяване за нашите клиенти“, завърши италианецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички