Гледай на живо

Ужасът с Ериксен беляза втория ден на Евро 2020 - гледайте "Контра"

Състезателният директор на Алпин обясни разликите между Формула 1 и MotoGP

Състезателният директор на Алпин обясни разликите между Формула 1 и MotoGP

Състезателния директор на отбора на Алпин Давиде Бривио обясни коя е най-голямата разлика за него по време на уикендите и състезанията във Формула 1 спрямо тези в MotoGP.

Италианецът, под чието ръководство тимът на Suzuki спечели своята първа световна титла в кралския клас през 2020 година, изненадващо напусна своя пост и се присъедини към Алпин през зимата. Във френския състав той заема поста състезателен директор, като ръководите екипа заедно с изпълнителния директор Марчин Будковски. След първите си две състезания във Формула 1, Бривио обясни, кое е нещото, което намира за най-различно спрямо MotoGP.

Шефът на Suzuki в MotoGP поема управлението на Алпин във Формула 1
Шефът на Suzuki в MotoGP поема управлението на Алпин във Формула 1

„Може би е малко смешно, но най-голямата разлика е радиото. Тук си в непрекъснат контакт с пилота. В MotoGP когато състезанието започне пилотът е сам, ти просто сядаш и гледаш телевизия, това е единственото, което можеш да правиш. Тук имаш постоянна връзка, все едно си в колата. Ти си много по-голяма част от случващото се на пистата. Ти се наслаждаваш на състезанията, но не само като зрител, така че радиото е най-голямата разлика“, коментира Бривио.

Той също така отбеляза колко бързо минава състезанията във Формула 1, въпреки че традиционно те са с около час по-дълги от тези в MotoGP.

„Когато бяхме в Бахрейн за първото състезание си казах, че продължителност от час и 45 минути ще е много. Времето обаче минава много бързо, защото си зает постоянно да слушаш, анализираш и какво ли още не. Аз не съм инженер, но наистина оценявам нивото на технологията тук. Много е интересно и това е една от причините да се съглася да дойда във Формула 1, защото не можех да разбера всичко от телевизията или когато идвах като гост. Има много сходства между пилотите във Формула 1 и MotoGP, държат се горе-долу еднакво в дадени ситуации, което е добре. Тук може би единствено технологията е много по-сложна. Колата е по-голяма, има много повече части, повече данни, информация и неща, които да измерваш и анализираш. Интересно е и съм развълнуван, че съм тук“, завърши италианецът.

Опаковка от сандвич е довела до отпадането на Алонсо в ГП на Бахрейн
Опаковка от сандвич е довела до отпадането на Алонсо в ГП на Бахрейн

В първите два кръга за сезона отборът на Алпин събра едва три пункта от надпреварата на „Имола“ преди седмица, след като в Бахрейн Фернандо Алонсо не завърши, а Естебан Окон остана извън топ 10 след удар със Себастиан Фетел. 

Сезон 2021 във Формула 1 продължава идната седмица с надпреварата за Гран При на Португалия на пистата „Портимао“.

Още от Моторни спортове

Виж всички