Шаповалов елиминира Зинер в най-интересния мач от първи кръг

Шаповалов елиминира Зинер в най-интересния мач от първи кръг
Канадецът Денис Шаповалов се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, след като победи с 3:6, 6:3, 6:2, 4:6, 6:4 италианеца Яник Зинер в най-интересния мач от мъжката програма на първия ден. Мачът продължи 3 часа и 55 минути.
На "Маргарет Корт" 21-годишният Шаповалов, поставен под номер 11 в схемата, започна лошо мача и допусна пробив още в първия си сервис гейм, което позволи на Зинер вземе откриващия сет с 6:3. 
Във втората част на мача Шаповалов стабилизира играта си и след пробив в осмия гейм изравни.
Третият сет започна равностойно до 2:2 гейма, след което 19-годишният Зинер изпадна в дупка и загуби седем от следващите осем гейма. По този начин Шаповалов поведе със сет и 3:1 в четвъртия и изглеждаше много близо до победата. Това обаче далеч не бе всичко в мача и ролите бързо се размениха, като Зинер взе пет последователни гейма, за да прати мача в решителен пети сет.
Още в първия му гейм Шаповалов направи пробив и макар да срещна известни затруднения, до края не позволи на Зинер да изравни отново.
За италианеца, който през есента на миналата година спечели титлата от "София Оупън", това бе първа загуба след десет поредни победи в мачове от турнири на АТР. Той обаче бе видимо уморен в края, тъй като игра пети мач в рамките на последните четири дни. Зинер записа едва четири аса в мача срещу 12 за Шаповалов и реализира само три от общо 20 възможности за пробив. Доста по-клиничен в това отношение бе канадецът, който направи 5 брейка от 10 възможности.
Във втория кръг на Откритото първенство на Австралия Шаповалов ще играе с местния представител Бърнард Томич.

Още от Тенис

Виж всички