Почина скаутът, който избра Стоичков за Барселона

Почина скаутът, който избра Стоичков за Барселона

На 73-годишна възраст от този свят си отиде бившият помощник-треньор в Барселона Тони Брюинс Слот, обявиха от клуба. Нидерландецът беше част от щаба на Йохан Кройф и според признание на бившия агент Хосе Мария Мингея точно той е бил скаут в двубоите на ЦСКА, на които е бил  наблюдаван Христо Стоичков и след това е било взето решение за трансфера му в Барса.

"В края на 80-те отидох в София - разказа Мингея пред “Спорт” преди две години. - Бяхме в хотел "Шератон", гледахме мачове и тренировки на Левски и ЦСКА. Отличих Сираков, Иванов, Костадинов, Пенев и преди всичко Христо Стоичков. Говорих с тях и им обещах да им намеря първокласен отбор с договор за значителна сума, при условие че получат разрешение да напуснат страната законно. Те продължиха да играят и открих, че Христо е най-подходящ за Барселона. Говорихме с Йохан и изпратихме Тони Брюинс да гледа някои мачове.”

Нидерландецът беше дясна ръка на Кройф от 1988 до 1995 г. Той беше сред поканените за 50-годишният юбилей на Камата, но не присъства заради здравословен проб;ем на съпругата му.

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти