Павел Колев: Фирмата на феновете сама се оттегли от охраната на мачовете (видео)

Павел Колев: Фирмата на феновете сама се оттегли от охраната на мачовете (видео)

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев заяви, че нито една стотинка от парите на клуба не е била харчена злонамерено и всичко е било отчетено ясно. Колев призна, че към днешна дата Левски няма финансови отношения с фирми, които са свързани с фенове на отбора.

18 Наско Сираков, Тити Папазов и Павел Колев отговарят на въпросите за бъдещето на Левски
“По принцип и днес работим за “Синя България”. Много е важно да се каже, че аз разграничавам прозрачност и отчетност. Прозрачност е да бъде ясно не само как се взимат решенията, но и какво е натежало. Отчетност е това какви приходи е реализирал клуба и как ги е изразходвал. В това отношение през последните 6 месеца сме били точни. Благодаря на “Синя България”, защото без тях тази отчетност нямаше да се случи. Аз създавам подробно една таблица, която показва всяка стотинка къде попада. Колкото и да звучи гръмко, моето лично мнение е, че след време Лески ще стане първият български клуб, който е предоставил такава информация на своите фенове. Това крие и рискове, защото може да се създаде и напрежение и да се задават въпроси. Но това няма лошо, няма въпрос, който да ме накара да си подам оставката. Аз съм изключително спокоен и за скромния ми житейски опит знам, че когато си лягаш вечер трябва да можеш да се приемеш такъв, какъвто си. Когато си сам със себе си, много добре знаеш дали си прав и дали правиш нещо от професионализъм и любов, или с цел да постигнеш нещо друго. От тази истина не може да се избяга. Аз знам, че съм постъпил в повечето ситуации така, както са ми повелявали принципите. Естествено, съм правил и грешки, ситуацията е тежка и няма опит и наръчници, които да ти казват как да действаш. Учил съм 8 години преди да работя в Левски и има много неща, които не знам. Даваме си ясно сметка, че не сме перфектни. Важното е, че всеки, който работи в този клуб, където не се получава редовно заплата, дава всичко от себе си. Нито една стотинка, които са получени през последните месеци, не е похарчена злонамерено. Истината за моята оставка е следната. Не си спомням точната дата, когато обявих намерението си да подам оставка и анонсирах, че това нещо ще се случи, когато има смяна в собствеността. Крайното решение за това кой да заема моя пост, се взема от собственика. На първото събрание на Надзорния съвет влязох и си подадох оставка. Изтъкнах, че като нов Надзорен съвет, те могат да изберат нов човек за моя пост, след като аз съм част от стария такъв. Не беше причината, че не можех да получавам заплата, а че не мога да помогна на клуба. Изразих категорично несъгласие с поведението на Тити, като член на Надзорния съвет. Бях призован, ако имам желание да остана в клуба и да работя там. Сметнах, че е морално да го направя поради две причини. Първата е, че съм се научил от Наско Сираков как да ръководя клуб и мога да го нарека приятел. Второто е моралният ми дълг към клуба. Исках да помогна на клуба да се стабилизира финансово и тогава бих напуснал клуба. Налага се постоянно да отричам, но това нещо, ако се случи, ще го обявя лично аз първо.

"Към днешна дата Левски финансови отношения с фирми, които са свързани с фенове, няма. През годините е имало много пъти. Имаше два тристранни договора. Единият бе за екипировката на клуба. Втория такъв договор бе в изработката на сайт и мобилно приложение и бяха платени едни суми, които ние дължим. Има дело срещу клуба. Нито има сайт, нито приложение. Но това са неща от 2017-а година. Сега, в момента, нямаме такива отношения".

"Когато станах изпълнителен директор на Левски, охранителната фирма Спорт Секюрити охраняваше мачовете на Левски за 42 лева без ДДС на човек. Един стадион би трябвало да се охранява, за да няма всеки свободен достъп до него. Второто направление беше охраната на събития, а именно домакинските мачове. Тя е мач за мач. Всеки мач се прави план между фирмата и клуба, който се декларира в МВР. Говоря за първите няколко месеца на 2019 година. Юли месец 2019 година имахме разговор, при който ми казаха, че тази цена вече е непосилна за тях. Предложена ми беше цена от 80 лева на човек без ДДС. Аз казах, че такова решение не мога да взема сам. Събра се Управителният съвет и по препоръка на Надзорния съвет това предложение беше прието. Разговори за подновяване на договора започнахме с Мартин Фердинандов още през юни. Един раздут бюджет се свива трудно. А под раздут не разбийте, че сме изливали пари". 

"На среща с НКП на Левски аз помолих за разбиране и към охранителната фирма. Казах, че ще искам намаляване на цената, защото се притеснявам. Срещата се състоя и се разбрахме от 80 лева цената да падне на 65 лева. Подписахме анекс. След това имахме среща с Мартин Фердинандов, който ми каза, че тази цена трябва отново да стане 80 лева. В понеделник получих обаждане от него, на което ми каза, че фирмата се отказва от това да охранява мачове на Левски. Той ми каза, че фирмата търпи много негативи за това, а не печели нищо. Това е цялата история за охраната". 

"В момента се оправяме с подръчни средства и материали. През 2019 години, като изключим едно гостуване на Ружомберок, при което беше вдигнат транспарант, ние не сме имали други проблеми. Ако имаме някаква грапавина с охранителната фирма, тя винаги е била с изготвянето на план за охрана. Охранителната фирма винаги стига до един момент, при който казва, че няма да охранява, ако са по-малко стюардите. Онзиден охраната с Царско село беше съставена от 64 души. Не знам другите клубове как се охраняват. Всеки има различен подход. Важно е да не се допускат инциденти". 

"Левски не е плащал по-малко от 100-110 хиляди като глоби. Истината е, че 2019 година ние не сме имали инциденти. В никакъв случай не бих казал, че преговорите с охранителната форма е изнудване. Това е борба за надмощие и защита на интереси. Едната страна има интерес да охранява с по-малко хора, за да плати по-малко. Другата страна има интерес мачовете да се охраняват от повече хора. Ако има нещо, за което аз да съм виновен като изпълнителен директор, то е, че на няколко пъти в разговори със Степан Хиндлиян и Мартин Фердинандов бях помолен да защитя тази фирма. Това са фенски отношения, при които клубът не трябва да взима позиция, още повече, когато става дума за търговски взаимоотношения. Има подписани договори и всичко е кристално ясно. Единственото, което имаме за задача, е да контролираме изпълнението на услугата, за която сме си платили". 

Още от БГ Футбол

Виж всички