Първият чернокож пилот във Формула 1 защити Бърни Екълстоун

Първият чернокож пилот във Формула 1 защити Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун често се забърква в скандали заради острия си език. Последният коментар на 89-годишния бивш шеф на Формула 1: „В много от случаите чернокожите са по-големи расисти от белите“, му навлече гнева на движенията, борещи се срещу расизма.

За стария си приятел се застъпи първият чернокож пилот в историята на Формула 1, на когото самият Екълстоун дава шанс за пробив в Гран При състезанията. Името му е Уили Ти Рибс и през 1986 година американецът получава тест с болид на Брабъм БМВ.

„Бърни искаше да се състезавам в неговата кола. Искаше да вляза в света на Формула 1 като първия чернокож пилот. Още преди да оглави спорта, той виждаше много напред в бъдещето и знаеше накъде трябва да се развива Ф1. Винаги е искал повече от американския пазар, но и до днес той все още не е напълно разработен. Ако се беше получило 20 години преди пробива на Люис Хамилтън, със сигурност той нямаше да е единствен в момента“, коментира Уили.

„Единственият проблем да карам аз по време на състезателния сезон тогава беше, че спонсорите му бяха италиански и те държаха в отбора да кара италиански пилот. Той ми обясни ситуацията много прямо и мъжки и веднага го разбрах напълно. Мога да кажа, че към Бърни чувствам само и единствено респект. Само той ми даде шанс и от първия миг, в който се видяхме, той се отнасяше с мен като с всеки друг на пистата, без никакво значение от цвета на кожата“, завърши американецът.

Снимка официален сайт на Уили Ти Рибс: www.officialwillytribbs.com

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти