Мерцедес смениха сребристото и ще се състезават в черно срещу расизма

Мерцедес смениха сребристото и ще се състезават в черно срещу расизма

Шампионите дебютират с новата разцветка на старта в Австрия Отборът на Мерцедес е взел решение да смени легендарната си сребриста разцветка на болидите и през 2020 година ще състезава в черно. Така тотално доминиращият германски отбор изразява позицията си срещу всички форми на расизъм. 

Дебютът на Люис Хамилтън и Валтери Ботас с новия дизайн на болидите ще се състои при откриването на сезон 2020 във Формула 1 с Гран При на Австрия този уикенд.

До момента заради коронавирус пандемията отменени бяха стартовете в Австралия, Азербайджан, Монако, Нидерландия, Сингапур, Франция, Япония, докато тези в Бахрейн, Виетнам, Канада и Китай бяха отложени.

"Когато Формула 1 се завърне на пистата този уикенд в Австрия, тя ще го направи в един тотално променен свят от последното ни събиране в Мелбърн през март. Нашият спорт бе обединен в глобалната борба срещу COVID-19 пандемията чрез проекта "Питлейн", както и в движението "Black Lives Matter" (БЛМ). То ни показа колко много сме изостанали в битката с расизма и всички други форми на дискриминация. 

"Като отбор, ние използвахме последните няколко седмици за изслушване на мнения от нашия собствен екип. Използвахме този шанс, за да се поучим и да подобрим състоянието на отбора ни в бъдеще. Гордеем се с настоящата ни среда и ценностите на нашия екип. Ценим високо всеки член на отбора, както и те самите ценят Мерцедес.

"В нашата организация обаче едва три процента от работниците принадлежат на малцинствена етническа група и само 12 процента са дами. Липсата на разнообразие ни показва, че трябва да търсим талант по друг начин - във всички слоеве на обществото, които до момента не сме изследвали.

"Сигурни сме, че отборът ни ще бъде по-силен, ако той бъде отворен към всички хора. Възнамеряваме да съсредоточим усилията ни именно в осъществяването на тази философия". 

Още от Моторни спортове

Виж всички