Любо Пенев за БФС: За пет години ще свърша много повече работа от тези хора за 15 години

Любо Пенев за БФС: За пет години ще свърша много повече работа от тези хора за 15 години

Наставникът на Царско село Любослав Пенев говори специално пред

Sportal.bg

, като обяви, че за пет години ще свърши повече работа за родния футбол, отколкото ръководството на БФС за 15 години. Легендарният голмайстор е категоричен, че българският футбол има нужда от силен ЦСКА и Левски, за да върви напред. Той коментира взаимоотношенията си с ръководството на ЦСКА-София, ситуацията и амбицията на новия му клуб, като сподели за какво съжалява при раздялата си с националния отбор. Ел Голеадор разясни, че историческият гол на Емил Костадинов на “Парк де Пренс” на 17 ноември 1993 година, не е случайност, а също така сподели, че има неща за разясняване с Христо Стоичков заради организаторите на 50-годишния юбилей на Камата. Последният треньор извел различен тим от Лудогорец до шампионската титла на България, Литекс през 2011 година, смята, че задачата пред Наско Сираков и Тити Папазов начело на Левски не е невъзможна.

53-годишният специалист, който преди две години се яви на конгрес за президентския пост в БФС, но претърпя фиаско срещу Борислав Михайлов, все още не е решил дали ще се яви на следващия конгрес, но е категоричен, че и като треньор и ръководител може да бъде повече от полезен на родния футбол.

ЦАРСКО СЕЛО

Първата ми победа в Царсо село е инфарктна, защото не вкарваме по-рано головите си положения, както беше и в първата среща. Ще се научим и нещата ще се подредят с времето. Това е един от най-новите клубове в родния футбол, който тръгна от най-долното ниво, а сега вече е в най-високото ниво. Не веднъж съм казвал. Аз обичам футбола, аз съм професионалист не на 1000, а на милион процента и обичам да работя. Няма значение за мен дали съм в Царско село или ЦСКА, защото аз се отнасям по един и същи начин към професията си.
Доволен съм, бачкаме добре. Ще помогна с каквото мога на клуба и на футболистите, с които работя всеки ден. Приятелството ми със Стойне Манолов е една от причините да поема Царско село. Факт е, че имат по-хубава база от Левски и ЦСКА. Това не си го измисляме, ами е просто факт. Може би само два-три клуба разполагат с такава инфраструктура. Жалко, повече клубове трябваше да имат на разположение такива бази. Може би във времето това ще се промени. Единственото, което остава на момчетата в този клуб, да искат, да работят и да тренират. Да надграждат, всеки следващ мач или следваща тренировка, нещо което на този етап се получава. От месец съм тук и съм доволен от футболистите. Има колектив, разбират идеята на поставените задачи, и нещата се случват. Трябва да има търпение.
22 Любо Пенев изведе Царско село за открита тренировка
Аз не деля футболистите на българи и чужденци. Това са футболисти на Царско село. Никога не ги деля, за мен те са еднакви. Доволен съм от колектива и от старанието в тренировките. По време на мачовете също се вижда. Скоро очаквам да има сериозна и конкретна оферта за Ната. Това е съвсем нормално и логично, когато един футболист играе добре, има и оферти. Миналата година и зимата имаше оферти, както към чужденци, така и към българи, говоря за играчи на Царско село.  Това е нещо, което може би, ще се случи.
За нас основната цел е оставане. Има и друга перспектива - аз съм оптимист.  При едно много добро представяне и печелене на точки да гоним плейоф за класиране в Лига Европа. Това е свързано с нашето представяне. Има ли точки, гоним класиране на по-високо ниво, но основното е оставане в елита, за да гоним по-добро представяне през следващия сезон в “А” група с по-добър отбор.

Какви са взаимоотношенията ви с шефовете на ЦСКА-София?

 - Взаимоотношенията са много добри с ръководството на ЦСКА. Няма проблем, нещата са ок. Може би е останало нещо неказано или неразбрано от публиката. Нещата са съвсем нормални, когато има уговорки трябва да се спазват от двете страни. Нищо повече.

- Остана впечатление, че ръководството не те подкрепи в някои твои действия?

- Това също е така, но независимо от подкрепата или не, взаимоотношенията са много добри. Няма никакъв проблем между мен и управлението или по-долни кадри от структурата на ЦСКА. Само казвам, че когато се правят уговорки, трябва да се спазват от двете страни. Затова е уговорка.

- Два отбора с името ЦСКА в елита. ЦСКА-София - ЦСКА 1948, как виждаш подобен сблъсък?

- Ще има, ще има, ще има. Не е завършило това първенство. Ще видим, какво ще се случи. В момента не знам, какво ще се случи. Нищо не виждам, тъй като съм концентриран върху това първенство, което не е завършило. Знам кой влиза в "А" група, след това има плейоф и т.н. Цялото внимание ни е насочено към това първенство. В България нещата в определени моменти се случват много бързо- особено във футбола.

- Възможно ли е евентуално обединение?

- Не знам, не съм чел нищо. Концентриран съм върху тима, който тренирам. Изчаквам, не знам кой ще взима решенията, но най-вероятно ще ги прочета.

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

Не сме постигали само победи, но винаги сме се старали и по този начин съм обучавал и мотивирал играчите. Така и в Царско село. Отборите, които тренирам винаги трябва да играят за победа. Няма значение дали са по-напред или по-назад в класирането, трябва да играем за победа. Уважаваме противника, но винаги гоним максималното. Не си спомням точно кога ми беше последният мач с националния отбор, но си спомням, че изпуснахме да победим, много ситуации, много голове. Взех решения преди лагера сбора, като селекционер. Това си е моя отговорност.
Отборът вървеше. Отлепихме ютията и тя започна за плува на повърхността. Това са факти, това е истина, която не си измисляме. Не казвам съжалявам, но съм разочарован от това, че определени хора във футболния съюз не пожелаха тази възходяща градация да продължи. Това е най-жалкото. Това не е атака или нападение срещу мен. Това е срещу българския футбол. Не е важно как се казваш, дали съм аз, ти или някой друг. Важното е, че един треньор успява, да обедини, да намери подходящите футболисти, стадионът да е пълен. Да няма ЦСКА, да няма Левски, да има България, България юнаци. И пак казвам, че има хора, които искаха това нещо да не продължава. Затова съжалявам и съм разочарован от този период.

- Преди време сподели, че едва ли не, голът на Емил Костадинов срещу Франция в последната минута, е случайност?

- Може би не съм се изразил правилно. Не забравяйте, че бяхме много добър колектив и нелоши футболисти. Този национален отбор се градеше основно върху футболисти, които играеха в чужбина. Нашата генерация беше така. Почти всички играеха в чужбина без да обиждам никой друг. Не помня дали съм казал, че е случайно или не, но, аз в много мачове съм играл халф и зад централния нападател. Ляв халф и за мен въобще не е чуждо да играя в средата на терена. Тогава така видях ситуацията, така се наложи и не сбърках. Направиха се промени много хора отидоха напред и някой трябваше да помогне и в средата.
Тогава на мен ми се падна честта да направя тази асистенция, но да не забравяме, че Франция направи една много груба грешка след фаул, който имаха на корнера. Бързо изпълниха, те изчакаха , почти целият отбор беше на центъра. От там топката премина през десния фланг, от там през Балъков, той при мен, Емо направи това, което правеше винаги. Така, че ние сме го правили много пъти, основно в ЦСКА, тъй като сме играли заедно в този клуб. Така се случиха нещата, Емо, Ицо и аз. За мен не е случайно. Има мачове, които се решават в последните секунди. Трябва да последно да вярваме в успеха, в нашите възможности и така стана.

- Христо Стоичков обяви, че ви е обиден и вие е зачеркнал, след като не присъствахте на неговия 50-годишен юбилей през 2016 година.

Христо Стоичков произнесе с леден тон тежка присъда на Любослав Пенев
Христо Стоичков произнесе с леден тон тежка присъда на Любослав Пенев
- Това е тема, която няма да коментираме тук пред камерите. Има си неща за доизчистване в организацията на въпросния юбилей. Хора, които са свързани с това подреждане. Убеден съм, че някои не са си свършили работа. Не искам да влизам в подробности. Не е задължително. Плюс това, това е тема между мен и него. Живот и здраве, когато се видим, ще си поговорим. Не е нужно да занимаваме хората. Това са мъжки теми.

- Друг ваш приятел  - Наско Сираков стана президент на Левски..

- Пожелавам успех на Наско. По-рядко се виждаме сега, тъй като е много ангажиран. Има много важна задача, както на него, така и на Тити им пожелавам успех. Няма да е лесно, но не е невъзможно. Не знам, не съм запознат и не мога да коментирам ситуацията в клуба. България има нужда от силни ЦСКА и Левски. Например тази година Лудогорец печели първенството на ходом, което за мен не е нормално. Не съм ок с това нещо. ЦСКА и Левски трябва да бъдат силни отбори.
5 Любо Пенев

- Слабото ръководене на двата клуба ли е причината?

- Предлагам да не отговарям на този въпрос, тъй като ще отнеме много време. Не казвам, че съм съгласен, нито че не съм съгласен. Просто споделям, че е дълга тема и да остане за друго интервю.

Преди две години се явихте на конгрес за президент на БФС, който не спечелите…

- Вие знаете ли какви са причините, за да не случи това нещо? Не знаете или знаете и не искате да коментирате?


- Какви са причините?

- Ще ги говорим, като дойде следващият конгрес, ако има изобщо такъв. Като гледам те си живеят комфортно, устройва ги да няма конгрес, да няма промени в българския футбол.


- Готов ли е Любо Пенев да се кандидатира отново?

- Това е решение, което ще взема по-нататък. Като гледам в момента не се задава дата за конгрес. Нещата си продължават по същия начин. Ние например свикнахме с програмата понеделник-петък. Момчетата са ок. (визирам програмата на мачовете)


- Клубът ще говори ли с телевизията, която държи правата, щом се чувства ощетен, че играе през три дни?

- Ще видим. Ръководството на клуба най-вероятно ще говори с телевизията.


- Любо Пенев може да бъде по-полезен на българския футбол, като треньор или ръководител?

- И като двете. Поотделно и двете заедно. И ще свърша много повече работа от всичките други хора. За пет години аз ще свърша много повече работа от тези хора за 15 години. (Посочвайки централата на БФС в Бояна)

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти