Нови знаци в Барса

Нови знаци в Барса

Барселона на Херардо Мартино предложи нови елементи върху главната си основа. Това бяха изблици на футболна интелигентност с един общ принцип: колектива. Треньорът на “блаугранас” задържа и подсили доброто от предишните години, но и съумя да наложи своя собствен печат върху играта. Ето и пет от знаците.

1. ПОДОБРЕН СЕСК

Мартино отправи много ясно послание към Манчестър Юнайтед след отправената оферта от 45 млн. евро за Сеск Фабрегас. “Този не се пипа!”, отсече Тата. Така даде увереност на играча, който бе много отдаден на колективната идея срещу Леванте.

2. НЕПРЕДВИДИМА БАРСА

Не бе предвидима нито в стартовия си състав, нито в играта. Отборът имаше дълги владения на топката, но с по-вертикална връхна точка и по-подвижни нападатели. Футбол на постоянни атаки, но по-малко статичен.

3. КЛЮЧОВА ПРЕСА

Интензитетът на Хавиер Маскерано зададе тона и целият отбор осъществи яростна преса в името на триумфа, крадейки топката много високо по терена.

4. СМЯНАТА НА МЕСИ

Това бе логичното нещо, ала не и обичайното. Мартино, някак много естествено, действа с твърда ръка и замени суперзвездата на тима си, за да го запази за мача за Суперкупата на Испания. Така спечели на Лионел Меси и чудесно изпращане с овации.

5. МЕНАЖИРАНЕТО НА СУПЕРТАНДЕМА

Мартино менажира натоварването на Меси, но също така и на Неймар. В крайна сметка менажира тандема, дуета, който всички искат да видят как блести. Треньорът на Барса цели да е победител не по медиите, а на терена благодарение на колективното усилие и жертвоготовност.

Санти Нола, “Ел Мундо Депортиво”

Още от Футбол свят

Виж всички