Интервюто с Неймар: В Барса ще съм смел и весел

Интервюто с Неймар: В Барса ще съм смел и весел

Звездното ново попълнение на Барселона Неймар говори надълго и нашироко за нетърпението си да започне етапа си като футболист на “блаугранас” в интервю за клубния телевизионен канал и уебсайт. Преди да се присъедини обратно към лагерсбора на националния отбор на Бразилия, нападателят се върна към напрегнатия понеделник, когато бе официално представен, и говори за емоцията от това да облече екипа на Барса и да споделя съблекалня с идола си Лионел Меси.

-         Представяхте ли си такова представяне като играч на Барса пред близо 60 000 души?

-         Не, беше много по-добре от това, което очаквах. Случилото се бе много вълнуващо за мен. Направи ме много, много, ама много щастлив.

-         Предполагам, че това бяха дни на много емоции. Първо заради сбогуването със Сантос, а и поради всичко изживяно... Усещахте ли, че Бразилия Ви е омаляла и че се нуждаете от нови предизвикателства?

-         Почувствах, че е точният момент да напусна. Бе дошло времето да потърся нови неща, а едно от фантастичните сред тях е Барселона. Да съм играч на Барса значи да съм превърнал една мечта в реалност.

-         Преди няколко дни казахте, че Дани Алвеш е настоявал много да дойдете в Барселона. Какво Ви обясни Дани?

-         Дани винаги ми е говорил много добри неща за Барселона – за града, но преди всичко за колектива, за отбора. Този тим е чудесен. Има големи играчи и големи приятели, което е едно от най-важните неща за един отбор. Дани ми каза, че точно това бих намерил в Барселона. Той ме окуражаваше да дойда. Адриано също ми говореше за Барса и ме напъваше да се присъединя. И ето ме сега тук.

-         В понеделник се видяхте с Адриано, а и със сина му. Какво Ви разказа?

-         Поздрави ме с добре дошъл и ми пожела да съм щастлив тук. Адриано е голям човек. С него имаме фантастични отношения в националния отбор на Бразилия и днес имам възможността да съм в заедно с него като приятел и в един и същ клубен тим.

-         По време на пресконференцията говорихте за Роналдиньо. Казахте, че първият Ви спомен от Барса е с него. Какво помните от Рони в неговия етап в клуба?

-         Помня отиграванията му, помня как дриблира, как спечели всички възможни трофеи на “Камп Ноу”.

-         Можем ли да Ви сравняваме с него заради начина ви на игра? За хората на “Камп Ноу”, които не са Ви гледали да играете, бихте ли казал, че играта Ви е подобна на тази на Роналдиньо?

-         Не, Роналдиньо е несравним, няма как да се сравнявам с него. Той сътвори история в Барселона, сътвори история и в бразилския национален отбор, а и днес продължава да твори история. В моя случай едва сега започвам да го правя и се надявам също да мога да оставя своя следа тук, в Барселона.

-         Барса и Сантос се срещнаха на финала на световното клубно първенство през 2011 година. В онзи ден Вие казахте, че сте се учел отблизо как се играе футбол. Какво Ви впечатли тогава у Барса?

-         Най-вече простотата на играта на отбора – фактът, че се е насочил към постигане на дадена цел, а същевременно е пластичен. Простотата, с която Барса умееше да се налага във всеки мач, бе изключителна. Тимът оставяше всички с отворена уста – не само барселонистите или медиите, а също така самите футболисти на съперника.

-         Тези дни говорите много за Меси, за желанието да играете рамо до рамо с него. Какво най-много харесвате у него?

-         Меси е идол за мен – винаги е бил и винаги ще бъде, а днес имам възможността да играя до него. Със сигурност ще бъде чудесно изживяване. Много съм щастлив, че ще мога да му помагам да продължи да бъде щастлив.

-         На пресконференцията говорихте също за Чави и Андрес Иниеста. Много ли Ви харесват те?

-         Изключително много. И Чави, и Иниеста са звезди, на които винаги съм се възхищавал. Фен съм и на двамата.

-         Какво ще виждат хората на “Камп Ноу”, когато играе Неймар?

-         Един щастлив Неймар, смел и желаещ да спечели всеки един мач.

-         Може ли да играе Неймар, ако не е весел?

-         Именно – човек трябва да е весел, да е щастлив.

-         В профила си в Туитър и Инстаграм използвате две думи, не зная дали за да се определите като футболист или като личност – смелост и веселие. Такъв ли сте и като личност, и като футболист?

-         Такъв съм и в личностен, и в професионален план, но това мото “смелост и веселие” го нося у себе си най-вече в професията.

-         Какво обичате да правите извън футбола?

-         Най-вече да съм със семейството и приятелите си, да играя видеоигри, да вися в социалните мрежи – ей такива неща.

-         В понеделник много Ваши приятели дойдоха да бъдат до Вас в този специален ден. Показаха думата “Tois”. Бихте ли обяснил историята зад тази дума?

-         В Бразилия има една дума, която много хора използват – момци. Едни приятели започнаха да я заместват с “Toisón” и така постепенно я наложихме до такава степен, че днес с моите приятели сме известни като Toisón.

-         Казахте няколко думи на каталан по време на представянето си. Кой Ви научи на тях?

-         Научих няколко неща от учителка, а сега се натискам да науча повече, за да мога да говоря добре езика.

-         Какви думи знаете на каталан, кои Ви идват веднага наум?

-         Ще опитам да кажа една фраза (б.и. – минава на каталан): “Много към развълнуван да нося фланелката на Барса”.

Още от Футбол свят

Виж всички