Томов: Ако феновете застанат зад клуба, всички задължения ще бъдат изчистени

Томов: Ако феновете застанат зад клуба, всички задължения ще бъдат изчистени

Александър Томов даде обширно интервю за предаването „Зона спорт”, в което обясни ситуацията в лагера на ЦСКА. Силният човек на „Българска армия” бе категоричен, че нападателят на Берое Венцислав Христов ще носи червената фланелка от пролетта, като посочи, че в момента дълговете на „армейците” възлизат на 12 млн. лева.

- Г-н Томов, как се финансира в момента ЦСКА?

- Започнахме от едно безумно състояние през юли миналата година, огромни задължения, престъпления в изобилие. Почнахме по няколко направления - едното е преструктуриране на дълга - плащане на част, разсрочване, намаляване. Второто направление - консолидирахме средства от акционери, продадохме част от акциите чрез увеличение на капитала, около 40 души дадоха пари за акции още на предварителния етап. Това влезе директно в ЦСКА. И така вече 6 месеца изплащаме заплати, няма неплатени заплати към футболисти, към служители, което е безпрецедентно. Само мога да кажа, че до момента, в който дойдохме ние, 8 месеца не бяха плащани заплати на служителите, 5 години на държавата, не бяха плащани 4-5 месеца на футболисти, беше разпродаден целият отбор. Тоест в нашата държава се случват такива неща - един клуб с 65-годишна история, най-титулуваният по шампионски титли, да стигне до предумишлен фалит. Т.е. грубо казано - правим си парите, източваме, крадем в огромни мащаби, не плащаме и след това казваме "Пито-платено", хвърляме клуба във "В" група. За мен това бе недопустимо. Мисля, че за стотиците хиляди фенове на ЦСКА също бе недопустимо. Идеята, че можеше да се започне начисто, по няколко причини не можеше да стане - едната причина е, че това означаваше "В" група и няколко години ЦСКА в небитието. Второ - имаше опасност да има няколко ЦСКА - знаете за опитите ЦСКА да се регистрира през Нефтохимик, пък да бъде направен друг ЦСКА, в който да останат дълговете. И щяха да бъдат безкрайни скандали. Така че всички кредитори на ЦСКА, които не получаваха пари години наред, трябва да знаят, че ЦСКА ще плати всичко. Основните средства идват от водещите акционери, идват от 5-6 спонсора, които са сериозни - по търговски причини не разкриваме имената им, това са сериозни компании - и български, и чужди. Това са и парите, които питате - от капитала, това са почти милион лева. Така всичко събрано накуп дава тази издръжка.

- В момента изоставате ли с плащания към футболисти, треньори и персонал.

- Няма към футболисти, няма към персонал, няма към треньори. Това, което има, са стари задължения - някои от 2010-а, от 2009-а, от 2011-а, от 2012-а. Част от тези неща са в дела, но част са си откровени престъпления. Ето, случаят с Ди Вани, който стана публичен, днес пишем писмо до ФИФА, тъй като там са 4 дела на обща сума почти 1 млн. евро. Поне за това за Ди Вани сме сто процента убедени, че е престъпление, самият състезател каза и подписа декларация, че такъв подпис не е полагал. Значи, замесени са и португалци, и българи в цялата тази история и сега въпросът е прокуратурата да си свърши работата. Както и ФИФА.

- Кой има изгода от този случай? Казвате - и българи...

- Аз примери няма да кажа, тъй като тече разследване, ние сме дали нашите съображения. Но това са псевдоадвокати-българи плюс техни партньори зад граница, които на базата на един предварителен договор, очевидно сключен не без корист, си приписват вземане от 400 000 евро. Самият състезател не е стъпвал в България, но е имал такъв договор. Същевременно - доколко бившите собственици са замесени аз не мога да отговоря, но със сигурност има замесени други. И подобни случаи не са един и два, имаме още десетки. Примерно, един състезател, който е играл три месеца, след това не са му прекъсвали договора още пет месеца и той ни осъжда за приличната сума от 120 000. Или да кажем - известният италиански случай, за който се писа, който е направил 4 сделки. Парите от сделките са отишли в "Титан Спорт" - стара схема. Така че подобни престъпни схеми се допускат, защото Футболният съюз не влиза в дълбочина. Защото нямаме Национален одитен център с единен стандарт, за да може да се вижда всичко чисто, както е на Запад. Всеки говори каквото си иска, купува дадени медии или журналисти, надпреварват се скандали и разправии, в крайна сметка всичко отива на дъното.

- Говорите за стари задължения - как ще удовлетворите финансовите претенции на Венци Живков и Георги Илиев-Майкъла, които са за над 100 000 лева?

- Мисля, че след тези си действия Венцислав Живков спокойно може да се разследва от прокуратурата, тъй като носи лична отговорност за хиляди неща, тъй като е подписвал неща, които... Сега, аз не мога да съдя, има си компетентни органи, но неговите претенции няма да бъдат удовлетворени със сигурност, защото ще има насрещни претенции, които са 10 пъти по-големи. Ако може да плати, от това, което даде на клуба, ще му върнем, тъй като той е ощетил клуба в много сериозни размери. Разбира се, това ще трябва да се докаже, тъй като ние разполагаме все пак само с данни, а има компетентни органи. Аз не мога да съдя кое е закононарушение, кое е просто злоупотреба, което е просто неграмотност...

- Георги Илиев?

- Тук ще се въздържа, защото мисля, че той като състезател дългогодишен и звезда, мога да кажа, вероятно ще свали своите претенции. Нека да видим. Но и двамата са били изпълнителни директори, които се борят за заплати - нещо не върви добре. Т.е. не плащали на никого, а за себе си и за своите заплати претендират.

- Виси ли лицензът на ЦСКА?

- Според мен - не. Макар че веднага искам да кажа - това ще ни струва до март една много голяма сума. Но със сигурност мога да кажа, че ако феновете - ние се надяваме дотогава публичната продажба на акции да е стартирала, ако феновете застанат зад клуба си, тогава 100% всички задължения ще бъдат изчистени.

- Изключвате ли възможността за фалит на ЦСКА?

- Разбира се, иначе нямаше да се хванем на това нещо. Да кажем защо не може да има фалит на ЦСКА - от тези задължения, които са останали, практически ние нямаме задължения, които да...

- Колко са те? На колко възлизат?

- Ще ви кажа с точни цифри. 31 май, което е официално внесено в БФС - 40 милиона и малко лева. На 31 октомври - 18 милиона. На 30 януари - към 12. Но кое е хубавото? Че от тия 12, почти 8 са обезпечени към държавата с имоти, с различни неща. Останалите - възнамеряваме още 2 да върнем и 2 ще бъдат в съдебна фаза на по-късен етап. Ние не правим публична продажба на акции - това ще бъде интересно за пазара, за футбола, за всичко. Т.е. - един клуб от типа на Барселона, на немските клубове, на Арсенал, чийто опит ползваме в момента.

- Откъде очаквате средства, за да платите трансфера на Венци Христов от Берое?

- Парите ще дойдат от клуба. Защо се забави? Първо се забави, защото не беше лека самата сделка. Имаше и други клубове, които желаеха. В крайна сметка се стигна до подписване на договор и Берое се съгласи да платим до 4 февруари. Аз мисля, че те имат полза от тази сделка, даже аз съм склонен и на още малко компромиси към дружество "Берое", това са много сериозни хора, много сериозен треньор, сериозно ръководство. Разбира се, не крия, че ние също чакаме в момента приходи, които се забавят. Само един пример ще дам, тъй като ние плащаме на ФИФА за Бизари от 2010 г., а Мерсин вече шести месец не ни плаща 600 000 евро, за което има всички приключени процедури. Така че ние имаме от няколко места да получаваме значителни суми все още, включително и по текущи сделки, които вървят. Естествено, че искаме да съвпадне разход и приход.

- Толкова ли е необходим този футболист на ЦСКА? Говорим за Венци Христов.

- Със сигурност мога да кажа, че в ЦСКА в момента се извършва втора фаза на селекцията, както обявихме и през юли. Юли беше нещо невероятно - ще кажа на феновете още един път - че това не се е случвало никога в историята на ЦСКА. Да разпродадеш "на черно" отбор, класирал се за Купата на УЕФА, да откажеш "на черно" участие в европейски клубни турнири, да направиш това без никой да гъкне, освен самите фенове, просто разпродаваш един отбор. Което означава предумишлен фалит. По закона, който аз добре познавам и чета, означава предумишлен фалит, което се наказва от закона. Би трябвало да се накаже от закона. И се надявам, понеже в момента имаме силен главен прокурор, имаме промени в Градската прокуратура, много се надявам, че най-после ще имаме някаква справедливост. Да се види кой какво е прави. Ей така - да се види честно. Без приказки, без медиен натиск и т.н. Така че отговарям следното - бяхме останали с трима футболисти и трима юноши, шест души общо, на 10 юли това заварихме. Събирахме футболисти, които бяха останали без клубове, да не кажа, както един известен треньор каза - от плажовете. Естествено, бяхме длъжни да вземем футболисти и само за да запълним бройката, да има кой да играе. И разбира се, тук трябва да благодаря на "старите вълци" - на Бадема, на Вальо Илиев, на Тошко, на Апостол Попов, на Томаш Черни. В най-трудна ситуация - от това тръгнахме. Сега обаче има много силно подмладяване, има 6-7 нови човека, видяхте Чочев, една сериозна звезда, преценката на нашето треньорско ръководство е, че и Венци Христов може да стане една от тези звезди. Но там има и други имена - един Витанов, Попов, да не изреждам всички. Това са 19-20-годишни момчета, сега имаме двама нови също, единият от които дойде от юношите на Барселона, още едно момче, което е ново - Съни, плюс Ди Вани, разбира се.

- Какви са отношенията ви със сдружението "ЦСКА Завинаги"?

- Нормални. Имаме договор, който означава следното - те строят със събрани от феновете си средства един стадион, който в момента е практически готов и още два терена - един малък и един по-голям. Срещу това ние им даваме акции, които имат своята стойност, следователно плащаме с налични акции. Надяваме се тези акции да потвърдят цената си. Има ли търсене, за което говорихме, тези акции ще струват значителни пари. Така че - както се казва, направено, построено, платено - един принцип, който аз споделям. Оттук нататък други отношения нямаме, защото ЦСКА е единен клуб. Имаме още сдружения - "Червени шампиони", имаме още няколко сдружения, които са много силни. И на всички благодарим, включително и на "ЦСКА-Завинаги", за това, че в труден момент все пак поеха да извършат някаква работа.

- Ставало ли е въпрос някога хората от "ЦСКА Завинаги" да влязат в управлението на футболния клуб?

- Не, не е ставало. Когато аз събирах хора по молба на Стойчо Младенов, тогава Чакмаков ми отказа, тъй като според него бе по-добре да се отиде на чисто, което си е фалит, тоест да се почне отначало. Аз и сега смятам, и тогава смятах, и смятам, че съм прав, че ако ЦСКА бе отишъл на фалит през "В" група, щеше да се случи най-тежкото - разпадане на най-голямата сила на ЦСКА - фенската маса. Хората щяха много да пострадат, да преживеят, не се е случвало такова нещо 65 години, сега да се направи - разбирате, че беше недопустимо. Много хора ми казаха, че правя налудничаво нещо, но така или иначе досега нещата вървят, стигнахме на, ако не ме лъже интуицията, 30 дена пред акциите, а това беше най-трудният период, безумно труден период. Искам да Ви кажа, че не само аз, много други като мен, такива безсънни нощи сме изкарали, защото представете си - разчел си си бюджета за декември и изведнъж на 10 декември ФИФА ти казва "Трябва да платиш 125 000 евро на лицето Бизари, или ти взимам 6 точки". Защо? Защото през 2010 г. някой си правил игрички, трупал си е някъде пари и накрая клубът трябва да плаща. И това са заплати на хора, това са всички останали неща.

- Кое Ви накара да подкрепите Борислав Михайлов на предстоящия конгрес?

- Първо - няма друг кандидат. Нещата са реални. Второ - Борислав сигурно има много неща, за които може да бъде критикуван, но той в момента се ангажира пред много футболни фактори с това, че ще извърши реформи в полза на футбола. И тъй като нито Стоичков, нито който и да е друг, се ангажира, при това положение за нас е важно да се случат нещата. Не може да се опира човек на хора, които само говорят. Или само плюят, извинявайте. Нормално е да бъде преизбран, но ние имаме едно "но". Първото, което искаме, е да се въведе един различен одит, за да се гарантира прозрачността във футбола. Ще дам пример с вечния лиценз от 2008 г. Тогава той ни беше взет за мними, искам да подчертая дълбоко, 800 000 лв. задължения. А за 40 млн. на Гърнетата не беше взет лицензът. 2007 г. по оценка на НАП ЦСКА е единственият клуб, цитирам буквално, който е плащал върху истинските заплати и бонуси своите данъци. А ние бяхме с отнет лиценз и срещу мен беше организирана огромна кампания, на което сте свидетели, защото бяхме единствените, които са плащали нормално данъци. Сега в момента ЦСКА осигурява пълна прозрачност на заплати, тъй като правим IPO, сме дали до стотинка всичко, има проверки, които вървят, дадено е на западна компания. Всичко е дадено в Комисията по финансов надзор. Тоест - аз държа на 100-процентова прозрачност - откъде идват парите, колко се плаща, колко са начислените данъци, колко се плаща за бонуси. Искаме в "Б" група да имаме Б-отбори, както в други страни. Това ще даде възможност на сериозни наши футболисти, златни футболисти, момчета, да могат да се изявят, да ги видят всички, да станат професионалисти на 19-20 години. Ето една много сериозна реформа, която трябва да се направи. Трета точка - изключително важно е да се промени характерът на Изпълкома. В Изпълкома трябва да бъдат не просто избрани президенти, а по наша оценка - представители на седемте доказани футболни клуба. 7 клуба имаме в България по новата система, които очевидно са факт вече. Не трябва да бъдат собственици и президенти - точно те не трябва да бъдат. Трябва да бъдат излъчени представители. Даже аз си мисля, понеже и аз съм акционер в ЦСКА, според мен има конфликт на интереси, ако акционерите директно участват, както е в момента. Не бива. Но представители, които да следят за следят за равнопоставеност, за интереси и които да гарантират една изключителна безпристрастност на всички видове комисии - Съдийска, Апелативна, Лицензионна и т.н. Освен това трябва строго да се спази правилото на ФИФА хора, които са на активна държавна и политическа работа, също да нямат, защото знаете колко държат ФИФА и УЕФА на това разграничение. Когато ни взеха лиценза, лицето, което формално ни отне лиценза, бе в същото време на висша държавна длъжност - зависим човек от конюнктурни игри. Нека този конгрес, който очевидно е последният мандат на Борислав Михайлов, да се превърне наистина в признание за него и поколението, което ни радваше толкова много през 94-а. Защото ние страдаме не толкова заради клубовете, а заради това, че вече толкова, не знам колко години станаха, не сме се класирали на финали на световни и европейски първенства. В България футболът не е просто спорт, той е вид култура, тип общуване. Отнемем ли и тази радост на хората, какво ще остане?

- Черното тото като че ли им отне до голяма степен тази радост на хората?

- Това е част от реформите. При един много внимателен одит на приходи и разходи, ако се блокират възможностите за "черни" финанси, няма и да има такава роля "черното тото", повярвайте ми, то ще отиде в периферията на финансовите системи, а не условие за съществуване на клубове. Всички знаем, че има "черно тото" - виждаме го с просто око. Но както виждате - нищо не се доказва. Но в другите страни се взеха много сериозни мерки. Дори една страна, която фрапантна, като Италия, но вижте какви мерки взе, например, Англия - всички сделки с футболисти и с мениджъри да минават през Футболния съюз, като информация. Направим и това нещо, аз мисля, че футболът в България наистина може да тръгне. Защото най-малкото доверието ще се върне. Върне ли се доверието, почва играта.

- Последен въпрос - как виждате бъдещето на ЦСКА?

- Нали знаете, че няма друг отговор, освен едно - като шампион. Преди 5 години под мое ръководство стигнахме с 16 точки и 31-а шампионска титла. Тогава, както ми казват много, това бе главната причина да ни погнат. Но в момента все пак сме вече коя година стана в Европейския съюз - имаме и защити, показа се във времето, че можем да се борим. Просто ЦСКА шампион, "червени" шампиони, това е девизът. Иначе другото е игра.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти