Интервюто с Роналдо: Мадрид и Юнайтед са най-големите в света

Интервюто с Роналдо: Мадрид и Юнайтед са най-големите в света

2013-а бе специална година в кариерата на Кристиано Роналдо. На своите 28 години португалецът изживя период на суша откъм титли в Реал Мадрид, но за сметка на това 2013-а му донесе поредица силни моменти на индивидуално ниво и в националния отбор. За първи път бе капитан на “лос меренгес”, а после направи разликата в баража за класиране на Мондиал 2014 срещу Швеция, класирайки родината си Португалия в Бразилия.

Заради купищата си голове и огромния си талант Роналдо доби международно признание, влизайки в световния отбор на годината и печелейки “Златната топка” – признание “справедливо и заслужено” според един от конкурентите му за приза Лионел Меси. Португалецът поговори с екип на FIFA.com за своето короноване, за кончината на Еузебио, за футболните си предпочитания и настоящето на Реал Мадрид, “най-добрия клуб на света” според него. Думата на шампиона.

-         Кристиано, бяхте твърде емоционален в момента на получаването на “Златната топка”. Какво почувствахте?

-         Огромно щастие и гордост. Да спечелиш награда като тази изисква голям труд и отдаденост, постоянно усилие. Имах силно желание да взема втората си “Златна топка”. Да я получа от ръцете на легенди като Пеле и Мишел Платини е привилегия. Сега се надявам да получа и третата си догодина.

-         2013 година бе белязана от важни моменти за Вашата кариера. Кои бяха най-силните от тях?

-         Ако трябва да избера само един, ще посоча класирането за Мондиала. Мисля, че е най-паметният и най-вълнуващият.

-         Наскоро вкарахте 400-тния си гол като професионалист. Кой от тях е най-важният и защо?

-         Всеки гол е специален за мен. Естествено, някои значат повече от други, тъй като са вкарани във финална фаза или дори във финал. Все пак смятам всичките за важни, защото са част от моята култура, от мен самия. Обичам да вкарвам голове и те да са важни за печелене на трофей. При все това ще повторя: всеки гол е важен.

-         Португалия тези дни загуби един от най-бляскавите си представители със смъртта на Еузебио. Как го изживяхте Вие?

-         Изпаднах в дълбока тъга. Той е значим човек за Португалия, сам е знаме на нацията – знаме, което изгубихме. Разбира се, това натъжава и португалците, и целия свят, но трябва да разберем, че е част от живота. Всички ние един ден ще си отидем по един или друг начин. Затова трябва да се вгледаме и вкопчим в положителните неща от изминалата година, което важи и за Еузебио, един толкова голям играч. Той направи множество положителни неща и спечели толкова много трофеи и с националния отбор, и с клубните си, най-вече с Бенфика. Той е човек, който ще остане в сърцата ни завинаги.

-         Едно хубаво представяне на Мондиала ще бъде добър начин да му отдадете почит, нали?

-         Надяваме се да направим добър Мондиал, ала не трябва да забравяме, че квалификационната фаза бе трудна за нас и я минахме едва след бараж срещу Швеция с два изключително трудни мача. Разбира се, в Бразилия ще е напълно различно състезание и ние ще се подготвим различно. Искаме силно да отидем там заради културата на страната и заради факта, че там най-много се играе футбол в света. Главните ми спомени от световни първенства са свързани именно с Бразилия. Затова и е повод за гордост класирането ни, макар да знаем, че надпреварата ще е изключително трудна. Ще видим какво ще се случи.

-         Защитавахте цветовете на Манчестър Юнайтед, а днес сте в Реал Мадрид. Има ли по-големи и по-взискателни клубове от тези двата?

-         Според мен говорим за двата най-големи клуба на света и, разбира се, това ми носи огромна лична гордост. В Манчестър спечелих големи титли, включително първата си “Златна топка”. Сега съм в Мадрид, най-големия клуб на света към момента, и се идентифицирам напълно с него. Дойдох там преди четири години и наскоро поднових за още пет, тъй че вярвам, че това е идеалният, най-добрият клуб за мен. Затова и съм щастлив, че мога да го представлявам.

-         Реал Мадрид чака Десетата (Европейска купа). Тази мания не се ли превърна в източник на прекалено напрежение?

-         Това, разбира се, създава напрежение, но също и надежда. Реал Мадрид има качествата да спечели Шампионската лига всяка година. Това е изключително голямо състезание, в което всеки силен отбор влиза с мисълта за крайна победа. Ще видим дали съдбата в крайна сметка ще е благосклонна към нас този сезон. Изпълнени сме с желание да спечелим най-сетне тази прословута Десета.

-         Футболните среди се възхищават на Кристиано Роналдо. А Вие самият кому се възхищавате?

-         Няма да посоча някое конкретно име, но мога да кажа, че това поколение, моето, е изпълнено с много големи играчи във всеки отбор: в Барселона, Байерн (Мюнхен), Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити. Това, че можем да сме в конкуренция с поколение с толкова много отлични футболисти, е много добро и за нас, и за футбола като цяло. Не бих искал обаче да посочвам никого конкретно. Мога само да кажа, че има доста играчи, срещу които обичам да играя или да гледам в действие.

-         Можете ли да завършите следващата фраза: “През 2014 година Кристиано Роналдо ще бъде...”?

-         (Б.и. – замисля се.) ... ще бъде същият, който беше и през 2013-а.

Още от Футбол свят

Виж всички