Как Мойс се озова начело на Реал

Как Мойс се озова начело на Реал

Както вече всички знаем, Дейвид Мойс е новият треньор на Реал Сосиедад. След като аз първи разкрих и публикувах случващото се в своя профил в Туитър, ето и пълните детайли в развитието на събитията.

Президентът на баския клуб Жокин Аперибай и Мойс преговаряха 10 дни. Последният предпочиташе краткосрочен договор, но от самото начало Реал настояваше за три- или четиригодишен.

Тогава сансебастианци използваха тактиката със споменаването на други имена, най-вече Пепе Мел и Кике Санчес Флорес, с надеждата, че така Мойс ще бъде подбутнат към вземане на решение. Мел чакаше ли, чакаше за отговор от Реал Сосиедад, ала в понеделник вечерта осъзна, че Мойс е Избраният.

Отлагането на потвърждението на Мойс не се дължеше на въпроси около парите, нито около това кой ще попадне в щаба му. Ставаше дума просто за изглаждането на малките детайли. Специалистът се опитваше да осигури всичко да е на мястото си. Моето усещане е, че премисляше дали да приеме да слезе от нивото на Манчестър Юнайтед до това на Реал. В крайна сметка реши, че преместването е за добро.

Той няма какво да губи. Би трябвало да се цели в завършек в Топ 10 в Ла Лига, което със сигурност е постижимо въз основа на наличния персонал на негово разположение. Миналия сезон в Реал говореха как притежават най-добрия си състав за всички времена, ала после продадоха Антоан Гризман на Атлетико Мадрид.

В клуба все още има доста налично качество и Мойс съвпада като профил за поста старши треньор на “чури урдин”: обича високия интензитет в играта, директния футбол с игра по крилата и промоциране на младоци от школата. Това е пътят на Реал Сосиедад.

Сега Мойс търси испански треньор, който да работи рамо до рамо с него, като задължително изискване е кандидатът да може да говори добър английски.

На “Аноета” имат известна склонност към британското. Там игра Джон Олдридж, а Крис Коулман бе за кратко старши треньор. Сега е ред на Мойс.

След като Реал уволни Ягоба Арасате – млад треньор, който понякога не можеше да намери отговори на откриващите му се проблеми, клубът потърси доказан наставник с опит. Нямаше особено много налични варианти и Мойс се вписваше в търсения профил.

Той бе водещият избор от самото начало и сега получи работата.

ПРЕДИШНИТЕ БРИТАНЦИ НА “АНОЕТА”

Хари Лоу влезе в историята... като играч

Той е на 6-о място сред треньорите с най-много мачове начело на отбора в Примера – 94 между 1930 и 1935 година. На 24 март 1934 г. му се наложи 48-годишен да играе срещу Валенсия поради липса на налични футболисти. Реал загуби със 7:1, но наставникът асистира за гола на Оливарес. Така Лоу се превърна в най-възрастния играл футболист в историята на Ла Лига.

Тошак – човекът-рекорд в Реал Сосиедад

Уелсецът Джон Тошак бе на “Аноета” в три различни етапа. В първия (1985-1989) изведе Реал до Купа на краля – последния трофей на клуба. После води отбора между 1991-1995 и между 2000-2002 година, когато стигна до едно 2-ро място. Събра 322 мача в Примера.

Коулман остави тима след 20 мача в Сегунда

Също уелсец, Крис Коулман дойде на “Аноета” с мисията бързо да върне изпадналия Реал в Примера. Той обаче хвърли оставка още в 20-ия кръг заради неразбирателства с клубния президент Бадиола, когато отборът беше на 5-о място и бе допуснал само една загуба в последните 11 кръга в Сегунда.

Гийем Балаге, “Блийчър Рипорт”

Още от Футбол свят

Виж всички