Петър Манджуков е физическото лице с най-голям брой акции в ЦСКА

Петър Манджуков е физическото лице с най-голям брой акции в ЦСКА

Петър Манджуков е физическото лице с най-голям брой акции в ЦСКА. Бизнесменът притежава точно 495 000 книжа или 7.62% от капитала на клуба. Това показа справка на 'Тема Спорт" с Търговския регистър. Всички лица, които притежават дялове от армейците, пък са 69.

64 от тях са физически, а 5 - юридически. Частните лица са придобили общо 957 011 акции, останалите 5 542 389 са собственост на фирми или са неразпределени.

След Манджуков с най-крупен дял е Александър Томов. Неговите 195 583 акции представляват точно 3% от капитала. Старши треньорът на армейците Стойчо Младенов пък притежава 40 000 книжа, които най-вероятно е придобил, след като е опростил голяма част от дължимите му суми. От оперативното ръководство на клуба с дялове са Александър Тодоров, Иво Котев, както и Иван Ченчев, който бе доскорошен член на УС. От футболистите пък книжа са придобили единствено Валентин Илиев и Николай Дюлгеров. Не малко играчи си купиха акции по време на публичната продажба, но тя не се оказа успешна и затова те не са в листата на акционерите.

В края на април от ЦСКА обявиха, че представителят на "Трейс Груп" Галин Михайлов е закупил 195 583 книжа (б.а. - колкото са тези на Томов). Неговото име обаче не е записано в Книгата на акционерите на клуба. Информацията в нея е към 9 май, така че делът на Михайлов вероятно е отбелязан на по-късен етап.

Иначе мажоритарният собственик на ЦСКА остава фирмата "Лира Инвестмънтс". Нейният общ дял обаче е намалял значително. Компанията притежава 4 101 679 книжа или 63.1% от иглата собственост. Отделно има и 1 409 210 неразпределени акции. Точно толкова бе минималният праг книжа, който трябваше да бъде закупен по време на първата им публична продажба.

Освен "Лира" има още 4 фирми, които притежават дялове на клуба. Сред тях са охранителната компания, която се грижи за сигурността на "Армията", и фирмата, създала уебсайта на червените.

В следващите дни трябва да бъде свикано второ Общо събрание на акционерите, на което да бъде решено кога ще стартира второто предлагане на книжа. Идеята е това да се случи 8 края на юли или началото на август.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички