Президентът на гръцката тенис федерация пожела на Гришо да стане №1

Президентът на гръцката тенис федерация пожела на Гришо да стане №1

Президентът на гръцката тенис федерация Спирос Заняс не спести комплиментите си за първата ракета на България Григор Димитров. Както е известно, българският състав в момента е в Атина, където спечели предсрочно сблъсъка с Гърция в турнира за "Купа Дейвис".

Заняс не скри намеренията си да задълбочи и сътрудничеството си с българската федерация по тенис.

Г-н Заняс, двубоят за "Купа Дейвис" между Гърция и България беше истински празник на тениса. Трудно ли се организира такова събитие?

Присъствието на световна звезда като Григор Димитров беше изключително важно за нас. Но беше огромно удоволствие да сме домакини на този мач, защото с вашата федерация имаме изключително добро приятелство. Сигурен съм, че с вашия президент Стефан Цветков ще задълбочим сътрудничеството. Ще разменяме състезатели и треньори, ще организираме може би съвместна подготовка на млади тенисисти. По тези две причини искам от името на Борда на Гръцката тенис федерация да благодаря, че сте тук. Щастлив съм също така, че всичко беше на ниво при организацията на срещата в Атина. Стефан и Григор казаха, че всичко е било перфектно, което е най-високата оценка за нас. Трудности имаше, но ги преодоляхме. Жалко, че нашият отбор загуби, но се надявам с млади играчи още догодина да се върнем във втора група.

Бяхте ли изненадан от манията по Григор Димитров?

Не. По-скоро ме изненада, че той много обича децата. Димитров не отказа на никого снимка или автограф, което беше изключително мило от негова страна при натоварения му график. Григор беше невероятен. Пожелах му да стане номер едно в света.

Кой е най-сериозният проблем пред гръцката федерация?

За съжаление трябва да кажа, че в последните четири години икономическата криза сериозно засегна тенис федерацията. Ще ви дам пример.  Бюджетът, който ни е отпуснат за година, е 200 000 евро. А само заплатите на нашите служители са 300 000 евро. Затова обикаляме и търсим спонсори и приятели, които да ни подкрепят.

Кои са младите таланти, на които ще разчитате за в бъдеще?

На първо място това е Стефанос Циципас, който е само на 15 години. Смятам, че още догодина той ще бъде включен в отбора за "Купа Дейвис". Ще разчитаме на него, на Маркос Каловелонис и на Елефтериус Теодору за успехи в следващите години.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти