Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Пламен Константинов: И ние можеше да правим сметки, но предпочетохме да играем

Пламен Константинов: И ние можеше да правим сметки, но предпочетохме да играем

Националният волейболен селекционер на България Пламен Константинов заяви в ефира "Дарик радио", че и България е можела да си прави сметки подобно на Германия на Европейското първенство, но тимът ни е предпочел да играе, по правилата. Както е известно, България завърши на първо място в Група А и се класира директно за четвъртфиналите, докато Германия в опита си да избегне сблъсък с Полша остана на третото място и сега ще се бори за място на четвъртфиналите с Белгия.

„Уморени сме след такива мачове, но това е сладка умора. Не ни притеснява. Трудно се заспива след такива мачове, но това е нормално. Ние сме свикнали след такива срещи да будуваме до рано сутрин. Днес има предвидено фитнес занимание. Това е единственото, което зарежда мускулатурата.

„Не е сериозна травмата на Салпаров, но има едно разтежение на адуктура, което медикаментозно им шанс за двата дни да участва в този четвъртфинал. Имаме едно опасните, че при пренатоварване, може да се усложни травмата. Така че ще решаваме на каква позиция да използваме Теди. Има вариант да отидем на схемата обрат да сменим местата на двете либера и Теди да не е основно либеро, а пети посрещач. Владо да е основно либеро“, започна Константинов.

„Първо, холандците не са чели правилника за либерата. Адрей Жеков има и той една травма, вчера стана ясно колко сериозна е тя. Взехме решение да го запишем като втори либеро. Искахме максимално да използваме хората, които могат да помогнат. На практика, в един мач едното либеро може да остане неизползваемо. След като се травмира едното либеро, имаме право при контузени играч второ либеро, да извадим автоматично и двамата играчи от листата и да се откажем от тя до края на мача и при това положение мога да посоча полеви играч, който да доиграе мача като либеро. Холандците не бяха наясно“, обясни за ситуацията със Салпаров.

„Владислав Иванов игра с такъв потник, заради правилника. Той трябва да доиграе гейма с този потник и с фланелката, с която е бил. А следващият гейм, може да започне с друга фланелка“.

„Ние не можем да си избираме противник. Можеше да върнем номера на следващия ден, както Германия загуби демонстративно от Холандия, ние да загубим от Чехия, тогава Германия трябваше да победи, за да остане в играта. Да загубим и от Холандия и след това да останем трети, а Германия на второ място и ги пращахме на Полша. Всеки има право да направи своята сметка, но трябва да има граница. Тази граница в мача Холандия и Германия бе прескочена. Разбирам да пуснеш втория си състав и той да загуби мача, но не разбирам, когато сменяш позициите на играчите си. Това е антиреклама за спорта ни и е недопустимо за такъв форум“, каза Константинов.

„Резултатът рано или късно идва, когато един отбор играе, както нашият“.

„Аз вярвам, че в такива мачове състезателите растат. Някои нямат нужда, няма на къде. Те са достатъчно на високо, но по-млади момчета израстват в такива мачове. Няма съмнение, че това са важни и полезни мачове. Дали ще надскочат себе си, ако спечелим мача в сряда, ще надскочим реално себе си“.

„Не е вярно, че Ники Николов и Йосифов бойкотират. Мисля, че не трябва да се дава трибуна на такива статии и публикации, така само им придаваме тежест. Ники има травма. Надявам се да се справим с нея и да е на разположение за следващите мачове. Всички състезатели са дошли доброволно. Никой не е на сила тук. Не мисля, че има нормален човек, който да не иска да играе в тази зала и пред тази публика“, поясни Константинов.

„Такава публика с такава подкрепа дава на някои състезатели сили, които те не притежават реално и те надскачат себе си в някои моменти. Въпросът е обаче не само когато печелиш, а когато си в трудна ситуация. Такава ситуация имаше вчера. И се видя какво стана. Контузи се либерото. Това е доста рядко. Играта ни бе разстроена. Мачът можеше да завърши след 3 гейма, ако бяхме спечелили втория гейм. Публиката ни подкрепи. Виждали сме обаче и другата страна“.

„Аз ще съм доволен ако играчите оставят себе си на терена. Разбира се, резултатът остава, но ще съм доволен, ако се раздават така, както до сега“, завърши Константинов.

Още от Волейбол

Виж всички